Bibliotheek Vereniging Oud Ede naar het Gemeentearchief

In het kader van de samenwerking tussen de Vereniging Oud Ede (VOE) en het Gemeentearchief Ede, heeft de vereniging besloten om haar bibliotheek en het documentatiecentrum over te brengen van het Historisch Museum Ede naar het Gemeentearchief Ede.

Voor de leden van de Vereniging Oud Ede, maar natuurlijk ook voor andere onderzoekers en geïnteresseerden, betekent dit een enorme verbetering in de dienstverlening en de informatievoorziening. Meer informatie over de lokale en regionale geschiedenis is nu te vinden op een centrale plek. Bovendien is de studiezaal van het Gemeentearchief vier dagen per week geopend.

De bibliotheek bevat een kleine duizend uitgaven over Ede. Zo bevat de collectie van de VOE geschriften van Detmar uit de 19de eeuw, een uitgave van de Edese Johannes Kloek uit 1717, maar ook een moderne kroniek van de buurt Maanderbroek uit 2011. Zeker de laatste jaren is de boekencollectie met zorg en kennis van zaken opgebouwd door mevrouw Groen (tot 1988 directeur van de openbare bibliotheek in Ede).

Voor een bezoek aan de studiezaal van het Gemeentearchief hoeft geen afspraak te worden gemaakt. Vrijwilligers van de Vereniging Oud Ede zijn aanwezig op donderdagmiddag en vrijdagochtend om de collectie verder te ontsluiten en om hun leden te helpen met onderzoek. Ook de studiezaalmedewerkers kunnen de bezoekers van hulp en advies voorzien. 

De studiezaal van het Gemeentearchief bevindt zich in het Raadhuis aan de Bergstraat 4 te Ede. Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 9 – 17 uur.

Meer informatie is te vinden op de website www.verenigingoudede.nl en www.ede.nl/gemeentearchief