Ontwikkeling terrein gasfabriek: de belangen

EDE - De honderdjarige gasfabriek aan de Schaapsweg in Ede gaat een nieuwe toekomst tegemoet als woonpaleis. Het deze week gepresenteerde plan is ingewikkeld door de vele belangen. De agenda van vier van de partijen op rij.

De gemeente Ede Als veroorzaker van het grootste deel van de vervuiling past het gemeentebestuur in deze zaak bescheidenheid. Opruimen ervan kost 4,5 miljoen. Er was zeker vijftien jaar vergaderen nodig om tot het plan te komen dat er nu ligt. De fabriek uit 1904 werd gaandeweg het proces uitgeroepen tot rijksmonument. Het deze week gepresenteerde bouwplan met ruim vijftig laagbouwwoningen, maar ook een groenstrook en een jeu de boulesbaan is in de ogen van wethouder Simon van de Pol het hoogst haalbare voor dit gebied. Ambtelijk centrumbaas Dirk Janssen voegt toe dat herontwikkeling geen keuze is, maar simpelweg een door het rijk opgelegde plicht.

DE MUSEA Menig directeur van het Otterlose Tegelmuseum droomde de afgelopen jaren van een nieuwe toekomst in de gasfabriek. Er werd zelfs een maquette gemaakt. De combinatie met het Historisch Museum bleek niet haalbaar. Voor de musea lonkt momenteel een toekomst in het nieuwe Ede-Oost.

DE BEWONERS De dichtbebouwde Vogelbuurt heeft sinds kort een bewonersvereniging, ontstaan dankzij de gemeentelijke campagne om een toekomstplan te maken voor Ede-West. Wrang is alleen dat deze club in dat verband heeft gepleit voor een stadspark op het gasfabriekterrein. Voor alle andere partijen rond de gasfabriektafel is dat onhaalbaar. Het plan, vol laagbouw en groen, komt hen een eind tegemoet. Volgens Van de Pol houdt de gemeente er geen cent aan over. Het ziet ernaar uit dat de buurt dat niet genoeg vindt.

NUON Het energiebedrijf houdt zich wijselijk op de achtergrond. Als goed renderende firma krijg je in een kwestie als deze heel makkelijk het stempel van harteloze geldmachine. Nuon heeft de pech dat het bedrijf vijftien gasfabrieken in Gelderland kocht toen de term ‘bodemvervuiling’ nog niet in het woordenboek stond. Dat het bedrijf nu eenderde van de kosten van de tientallen miljoenen kostende grote Gelderse schoonmaak betaalt, is te waarderen.

Bron: de Gelderlander