Nieuw bouwplan gasfabriek Ede

De herontwikkeling van het terrein van de vroegere gasfabriek in Ede begint. In het gebied komen zeker vijftig huizen, maar ook een groenstrook met trapveldje.

De samenwerkende partijen rond het terrein presenteren het plan donderdagmiddag. De bouw moet in 2008 beginnen. De gemeente denkt komend jaar nodig te hebben om het terrein te saneren.

Volgens de opzet komen er ruim vijftig huizen. In de gerestaureerde gasfabriek en de bijgebouwen op het terrein is ruimte voor twaalf tot dertien appartementen. Daarnaast verrijzen er 39 nieuwbouwwoningen. De Zwaluwlaan, tegenover de ingang van het terrein, wordt doorgetrokken.

Langs het spoor Ede-Barneveld komt een groenzone met onder meer een trapveld en een jeu de boules-baan. Verder komt er een fietspad van en naar Ede-Centrum.

Het plan komt deels tegemoet aan wensen van omwonenden. Een eerdere versie ging uit van tachtig huizen en gestapelde bouw.

De buurtbewoners uit Vogelbuurt en Kroonwijk kwamen vorig jaar met de suggestie om het gebied om te toveren tot een park. Voorzitter Stef van der Klok van de onlangs opgerichte bewonersvereniging Vogelbuurt blijft sceptisch. Hij ziet nog steeds te weinig groen in het plan. „We wachten de presentatie nog even af, maar er ligt al een brief naar alle raadsfracties klaar.“

Woningbouw op het gasfabriekterrein is volgens het college van burgemeester en wethouders onvermijdelijk. De noodzakelijke schoonmaak van het sterk vervuilde terrein maakt de herontwikkeling peperduur. Het kost 4,5 miljoen euro.

Het heeft de verschillende overheden jaren gekost om het eens te worden over de vraag wie voor deze kosten opdraait. Alleen bijdragen van het rijk, de provincie Gelderland, de gemeente Ede én de gezamenlijke energiebedrijven kunnen het project betaalbaar maken.

Deze problematiek speelt op een groot aantal plekken in het land. Veenendaal is op dit vlak een opmerkelijke uitzondering. Hier investeerde de gemeente al in de jaren negentig 6,5 miljoen euro in de sanering van het terrein en is de vervangende nieuwbouw allang af.

Bron: De Gelderlander