Inloggen geregistreerde gebruikers

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers online.

U bent hier

Preventietips van een ex-inbreker


's Nachts, overdag, op elk moment van de dag zijn woninginbrekers actief. Hoe zorgt u dat u zelf niet het slachtoffer wordt van een inbraak? Evert Jansen - bekend van het tv-programma ‘De inbreker' - vertelt over hoe inbrekers te werk gaan en geeft tips hoe ze buiten de deur te houden.

Het hele jaar door gaan mensen met vakantie. "Als er veel post uit de brievenbus steekt, is het voor een inbreker wel duidelijk dat iemand niet thuis is", geeft Evert aan. Het advies is altijd een bewoonde indruk achter te laten in een woning. "Daarmee maak je het inbrekers wel heel makkelijk", zegt Evert over kliko-containers bij het huis. "Je kunt er zo opklimmen en door het raam naar binnen glippen." Mensen met een aanbouw wordt geadviseerd goed hang- en sluitwerk aan te brengen op ramen die eventueel via het dak van de aanbouw zijn te bereiken. Hetzelfde geldt voor ladders die tegen een muur of in de tuin worden achtergelaten. Ook deze kunnen dienen als hulpmiddel voor ongewenste ‘gasten'.

Sloten
Een veelgebruikte techniek door inbrekers is dat een slot wordt afgebroken. Evert: "Even de platen van het slot halen, moersleutel erop en klaar." Door sloten aan te brengen met goed veiligheidsbeslag kan het een inbreker moeilijk worden gemaakt. Op www.politiekeurmerk.nl is meer informatie te vinden over geschikte hang- en sluitwerkproducten.
"Laat geen sleutel aan de binnenkant van de deur zitten", waarschuwt Evert. "Een inbreker boort een gaatje in de deur, draait via dat gaatje de sleutel om en kan zo naar binnen."
"Een laptop voor het raam, dan weet een inbreker meteen dat er wat te halen valt. Zorg dat dit soort spullen niet in het zicht liggen", geeft Evert aan.

 

Openstaand raam
Een raam open laten staan is nooit verstandig. Zelfs een raampje dat hoog in de gevel zit. Als deze via bijvoorbeeld de regenpijp is te bereiken, kan men er zo naartoe klimmen. Altijd uw ramen sluiten dus als u van huis bent, luidt het advies.
Evert: "Brandgangen zijn vaak donker, zodat een inbreker hier ongemerkt een tuin in kan klimmen. Het is dan slim om een lamp met bewegingssensor bij uw achterdeur op te hangen. Hang de lamp wel hoog genoeg, zodat een inbreker er niet bij kan om het uit te zetten."
Het is eveneens raadzaam om gereedschap niet erg duidelijk in het zicht te hangen of leggen. "Dan weet een inbreker meteen waar hij zijn hulpmiddelen vandaan kan halen. Zorg dat dit soort spullen niet vanaf de straat te zien zijn. Dat geldt trouwens ook voor tuingereedschap", meent Evert.

Evert Jansen werkt nu als preventievoorlichter voor Stichting Veiligheid & Preventie. (www.veiligheid-preventie.nl)

 

Inbraaktest

Inbrekers in uw huis. U moet er niet aan denken! Iedereen wil het voorkomen, maar helaas is niet alles te voorkomen. Toch is er een aantal maatregelen die u kunt nemen om de kans dat u slachtoffer van een inbreker wordt, te verkleinen. Doe daartoe de ‘inbraaktest'. Weet in elk geval dat de test geen garantie tegen inbraak is. Het geeft tips over het beveiligen van uw woning. 
 

Bron: Nieuwsbrief Politie Gelderland - Midden

Iemand die te veel overweegt, presteert te weinig.
Friedrich Von Schiller