Fietsdiefstal: één van de grootste ergernissen


Fietsdiefstal wordt door het Nederlandse publiek genoemd als één van de grootste maatschappelijke ergernissen. Fietsdiefstal is daarom ook opgenomen in het beleidsprogramma 2007-2011 van het kabinet. Eén van de middelen die worden ingezet, is een landelijke publiekscampagne rondom de aanpak van fietsdiefstal. De focus van de campagne ligt op het doen van aangifte en wat er nodig is om een goede aangifte te kunnen doen: ken uw fiets en noteer het framenummer en/of fietschipnummer.

De campagneboodschap luidt: koop geen gestolen fiets en zet uw fiets altijd op slot, als het kan in een bewaakte fietsenstalling.

 

Acties Tegenwind
De politie in Gelderland-Midden houdt regelmatig acties tegen fietsendiefstal. Deze acties onder de naam Tegenwind leveren regelmatig aanhoudingen van fietsendieven of -helers op. De werkwijze is als volgt: de politie controleert fietsers waarvan zij vermoedt dat zij op een gestolen fiets rijden. Bijvoorbeeld een lange man op een nieuwe, maar veel te kleine damesfiets. Dat klopt niet en vaak is het raak. Het blijkt dan om een gestolen fiets te gaan. Ook let de politie op uiterlijke kenmerken van de fiets, zoals het ontbreken van het originele slot of de framesticker op dure merkfietsen.

Bij verkeerscontroles wordt niet alleen naar auto's gekeken, maar wordt ook nadrukkelijk gelet op eventueel gestolen fietsen en bromfietsen. 
 

Zet uw fiets goed op slot
Wat kunt u zelf doen om fietsdiefstal te voorkomen? Zet uw fiets goed op slot. Gebruik niet één, maar minstens twee verschillende fietssloten. Bijvoorbeeld een ringslot door het achterwiel en een tweede slot (kettingslot of beugelslot) waarmee u het voorwiel en frame vastzet aan een vast object. De meeste (professionele) dieven zijn namelijk gespecialiseerd in één slottype.

Misschien het beste wapen tegen fietsdiefstal: stallen in een bewaakte fietsenstalling. 
 

Doe altijd aangifte
Doe altijd aangifte van diefstal van uw fiets, dat kan ook via internet. Noteer nu alvast merk, framenummer en eventueel chipkaart om een goede aangifte te kunnen doen. Wekelijks worden er duizend fietsen in ons land teruggevonden, waarvan geen eigenaar bekend is. Laat de fietsenmaker eventueel de postcode en het huisnummer op de fiets graveren.

U kunt aangifte doen in het politiebureau, maar het is ook mogelijk aangifte te doen via internet. Kijk voor meer informatie op www.politie.nl. Sommige mensen vinden het prettig om in het bureau aangifte te doen en persoonlijk contact te hebben met een politiemedewerker. Houdt u dan rekening met wachttijden. Soms wordt op het bureau een afspraak gemaakt om aangifte te doen op een ander tijdstip. Het voordeel van aangifte doen per internet is dat u er de deur niet voor uit hoeft.

Koop geen gestolen fiet

Bij een fietsenspeciaalzaak zult u niet snel een gestolen fiets aantreffen. Koopt u daarentegen van een particulier, dan is die kans aanwezig. Vraag daarom naar het bewijs van eigendom. Of vraag naar het frame- en/of chipnummer en check op www.fietsdiefstalregister.nl of de fiets als gestolen gesignaleerd staat. Is dat het geval, koop hem dan niet. Anders overtreedt u de wet en bent u strafbaar. Bovendien houdt u fietsendiefstal in stand, want zonder kopers is er geen markt voor gestolen fietsen.

Zie ook www.fietsdiefstal.nl

Bron: Nieuwsbrief Politie Gelderland-Midden