Lezing over de bijzondere wereld van kapitein Bellen op wo 15 januari 2014

Woensdagavond 15 januari 2014 verzorgt Henk Luning in Ede een lezing over de bijzondere wereld van kapitein Bellen naar aanleiding van zijn boek 'Volgens kapitein Bellen'. De lezing is in Historisch Museum Ede, Museumplein 7, Ede en begint om 20.00 uur. Toegangprijs: € 5,- , inclusief koffie/thee, reserveren kan via 0318 619554. Henk M. Luning is amateurhistoricus en schrijft regelmatig over historische onderwerpen..

Kapitein Hendrik Joseph Bellen ( 1864 – 1961) was een amateurarcheoloog die in de eerste helft van de 20ste eeuw onlosmakelijk verbonden was met de Veluwse heidevelden. Hij was een opmerkelijke verschijning in Ede en omgeving. In de jaren twintig van de vorige eeuw was hij kapitein van de infanterie geweest. Sindsdien vertoonde hij zich altijd in zijn vooroorlogse uniform en wilde hij alleen nog met 'kapitein' aangesproken worden.

Op zijn fiets trok hij erop uit, over de heidevelden, op zoek naar bodemvondsten. Bellen was een verwoed amateurarcheoloog. Hij mag een beetje zonderling geweest zijn, geen opgraving of prehistorische vondst in de buurt van Ede, of Bellen was erbij betrokken. Vooral in de alom aanwezige zandverstuivingen en nieuwe ontginningen deed hij zijn belangrijke archeologische ontdekkingen. Tussen 1923 en 1931 legde hij een verzameling aan met, veelal prehistorische, vondsten die nog steeds een kernonderdeel vormen van het Rijksmuseum van Oudheden. Bellen documenteerde zijn vondsten, filosofeerde er over en raakte zowel schriftelijk als fysiek in contact met grote vakbroeders. Als amateurarcheoloog onderhield hij contact met internationaal bekende archeologen als Holwerda in Leiden en Van Giffen in Groningen. Zo werd hij opgemerkt, niet alleen als lokale paradijsvogel, maar ook als regionale bron van informatie en als kenner van de streek. Ook was hij in 1924 medeoprichter van de vereniging Oud Ede. In 1931 werd Bellen overgeplaatst naar Assen. Vanuit Assen keek hij nog eens met een folkloristische blik terug op Ede en omgeving. Min of meer noodgedwongen verkocht hij in 1933 zijn archeologische vondsten voor een crisisprijs aan het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.

Kapitein Bellen was een markante persoonlijkheid, een vreemde en bijzonder interessante eend in de bijt onder de Nederlandse prehistorische amateur-archeologen.

De lezing is georganiseerd in aansluiting op de tentoonstelling ‘100.000 uur archeologie – verzamelen op de Veluwe’. Deze tentoonstelling die is samengesteld in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is nog t/m 19 januari 2014 in Ede te zien, www.historischmuseumede.nl

Oprichting Vereniging Oud Ede

Op 10 september 1924 kwamen de heren H. Staf, A. van de Craats, H.J. Bellen en J.A. Eygenraam bijeen in het huis van P. Sibbles. Doel was de oprichting van een studiegroep welke zich zou belasten met het onderzoek van de archieven van de kerk, buurten, huizen en landgoederen. Bij een volgende bijeenkomst, een maand later, waren ook de heren W.F.J. Fischer en C.W. van Kooten aanwezig en werd de naam ‘Oud Ede’ gekozen voor deze jonge vereniging. De contributie werd vastgesteld op vijf gulden per jaar.

Tentoonstelling over kapitein Bellen

In het Historisch Museum Ede is t/m 2 maart 2014 een kleine tentoonstelling te zien naar aanleiding van Lunings boek 'Volgens kapitein Bellen'. De tentoonstelling gaat in vogelvlucht in op het leven van kapitein Bellen. Naast foto's zijn enkele van zijn archeologische vondsten en documenten te zien en een voorbeeld van het militair infanterie uniform, dat zo kenmerkend was voor zijn verschijning.

 

Tentoonstelling 100.000 uur archeologie - verzamelen op de Veluwe, nog te zient/m 19 januari 2014.

Het Historisch Museum Ede is te bereiken via telefoonnummer 0318-619554 of e-mail: info@historischmusemede.nl. www.historischmuseumede.nl.

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 13.30 tot 17 uur en zondag van 13.30 tot 16 uur. Maandags gesloten.