Zorgbemiddelingj bij complexe problemen is effectief en kostenbesparend

Onderzoek door onderzoeksbureau TimesLab uit Enschede toont aan dat de inzet van zorgbemiddeling in Ede effectief is in complexe situaties en geldbesparend werkt. Het gaat om zorgbemiddeling bij de meest complexe hulpvragers in Ede. Dit zijn inwoners die kampen met psychische problemen en hierdoor steeds verder in de problemen raken. Problemen die spelen zijn: uithuiszetting, vervuiling, sociale overlast, schulden, vereenzaming, eventueel in combinatie met verslavingsproblematiek. <--break->

Regiohoofd Paul Roeland: “We hebben onderzoek laten doen naar de effectiviteit van zorgbemiddeling Ede. De uitkomst van het onderzoek verrast ons in positieve zin: de onderzoekers concluderen dat inwoners die we helpen gebaat zijn bij onze aanpak en onze snelheid van handelen. Tegelijkertijd bespaart zorgbemiddeling de gemeenschap in Ede veel geld: op jaarbasis wordt in ieder geval ruim 400.000 euro aan uitgaven bespaard. Deze kosten zouden anders voor rekening van de gemeente, woningbouw, zorgverzekeraar en politie komen”.

Zorgbemiddeling

De RIBW Arnhem & Veluwe Vallei biedt zorgbemiddeling sinds 1996. Voor het onderzoek zijn cliënten en maatschappelijke partijen uit Ede geïnterviewd. Dit betrof de politie, gemeente Ede, Opella, Pro Persona en Woonstede. Het onderzoek biedt inzicht in welke kosten zorgbemiddeling met zich meebrengt en welke opbrengsten hier tegenover staan voor de Edese samenleving. Zorgbemiddeling biedt kortdurend advies, regie en begeleiding en bemoeizorg en helpt hiermee inwoners naar effectieve hulp om uit hun situatie te komen.

 

Resultaten

Onderzoeksbureau TimesLab constateert dat, naast de besparing van ruimt 400.000 euro op jaarbasis, de inzet van zorgbemiddeling enkele concrete resultaten oplevert die door inwoners en partners worden genoemd:

  • Het voorziet in een behoefte bij een doelgroep die door andere hulpverleners ‘niet bereikt’ kan worden en vaak uitzichtloos lijkt.

  • Het leidt de weg naar effectieve hulp.

  • Het brengt behandeling van psychische aandoening dichterbij.

  • Het voorkomt uithuiszetting en sociale overlast.

  • Het beperkt het verder oplopen van schulden.