Tentoonstelling 100.000 uur archeologie verzamelen in Historisch Museum

In de zomer van 2013 toont het Historisch Museum Ede een bijzondere tentoonstelling getiteld: 100.000 uur archeologie – Verzamelen op de Veluwe. De archeologische collectie van amateurarcheoloog en verzamelaar Eduard Zuurdeeg staat centraal in deze tentoonstelling. De verzameling vormt samen met zijn uitgebreide documentatie en zelfgemaakte maquettes een uniek archeologisch document over de historie van Ede en de Veluwe. De objecten vertellen vertelt het verhaal van 50.000 jaar bewoning op en rondom de Veluwe. De expositie is te zien van 22 juni 2013 t/m 19 januari 2014. De tentoonstelling is geproduceerd in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Eduard Zuurdeeg begon al jong met graven, verzamelen en ordenen. Vanaf z'n dertiende ging hij naar archeologische voorwerpen zoeken en toen hij in 1950 naar de Veluwe verhuisde, werd Ede en omstreken zijn archeologische ‘jachtterrein'. De archeologie en het verzamelen was inmiddels een grote passie geworden die veel tijd en inzet vergde. Eduard Zuurdeeg besteedde er zestig jaar aan, vier tot vijf dagen per week, vijftien uur binnen, twintig uur buiten. Dat komt neer op meer dan 100.000 uur archeologie!
De waarde van Zuurdeeg's collectie en werkwijze schuilt naast mooie ontdekkingen vooral in het nauwkeurig registreren en melden van zijn vondsten. Daardoor konden professionele archeologen een aantal vindplaatsen verder bestuderen en beschermen. Zijn collectie is in 2010 door het Rijksmuseum van Oudheden verworven, in samenwerking met de gemeente Ede. De voorwerpen en documentatie staan symbool voor de passie en inzet van veel amateurarcheologen in Nederland. Hun kennis en inzet is vaak van grote waarde voor het vakgebied. Niet alleen vanwege de ontdekking van voorwerpen en nieuwe vindplaatsen, maar ook voor de bescherming van het Nederlands archeologisch erfgoed in het algemeen.

Rond deze tentoonstelling worden in het museum tal van activiteiten georganiseerd. Zoals kijk- en doedagen, rondleidingen en lezingen waarin de archeologie, opgravingen en vondsten centraal staan.

Samenwerking
Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden verzamelt en toont al bijna 200 jaar belangrijke archeologische vondsten uit heel Nederland. Op die manier vervult het museum een nationale en centrale functie in het bewaren en onderzoeken van het verleden. De aankoop van de collectie Zuurdeeg in 2010, in samenwerking met de Gemeente Ede, vormt hierop een belangrijke aanvulling. Omdat de collectie ook regionaal van belang is, is er een gebruiksrecht verleend aan museale instellingen in de gemeente Ede. De tentoonstelling ‘100-000 uur archeologie -  verzamelen op de Veluwe’ is eveneens een voorbeeld van deze samenwerking.

Tentoonstelling 100.000 uur archeologie - verzamelen op de Veluwe,

22 juni 2013 t/m 19 januari 2014