Inloggen geregistreerde gebruikers

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers online.

U bent hier

Welstede mag buurtwerkers niet ontslaan

Vijf van de zes voorgenomen ontslagen in het Edese buurtwerk gaan mogelijk niet door. Het CWI heeft de ontslagaanvraag van welzijnskoepel Welstede afgewezen.

Welstede wil het Edese buurtwerk reorganiseren. Het aantal volledige banen moet terug van zeven naar vier. Volgens directeur Peter Elferink krijgt de organisatie onvoldoende geld van de gemeente om de huidige sterkte, met in elk van de zeven buurthuizen in Ede, Bennekom en Lunteren een agoog, vol te houden.

De overblijvende buurtwerkers vormen daarom een mobiel team en gaan voortaan activiteiten verzorgen in wijken of dorpen waar daar de meeste behoefte aan is. Ook worden ze ingezet voor losse projecten, zoals activiteiten voor hangjongeren.

De afwijzing van het CWI van vijf van de zes ontslagaanvragen betekent een streep door die rekening. De Welstede-directie is teleurgesteld over de afwijzing en schakelt nu over op ‘Plan B’. Hoe dat eruit ziet, is volgens Elferink nog niet duidelijk. „Het wordt een alternatief plan, maar dat kan nog alle kanten op.“

Elferink sluit niet uit dat er een poging komt om de overtollige krachten in te zetten op andere onderdelen van Welstede, bijvoorbeeld de kinderopvang. Ook kunnen de buurtwerkers in het jongerenwerk terechtkomen.

Als er geen goed alternatief wordt gevonden, komt er een tweede poging om de ontslagen erdoor te krijgen. Sowieso is voor de zomer bekend hoe de kwestie wordt afgewikkeld.

In het buurtcentrum De Kolk aan de Schaapsweg is enkele weken geleden een handtekeningenactie gestart om het tij te keren. Onder vrijwilligers en bezoekers zijn tientallen handtekeningen verzameld.

Welstede

De Edese welzijnskoepel Welstede bestaat nog geen tien jaar. De instelling is voortgekomen uit een fusie tussen een groot aantal buurthuizen en peuterspeelzalen. Naast welzijnswerk houdt Welstede zich bezig met kinderopvang en peuterspeelzalen.

De krappe financiering van het welzijnswerk door het gemeentebestuur is jarenlang opgevangen door nieuwe activiteiten te beginnen en daardoor de lasten te spreiden. De afgelopen jaren werd na verschillende stevige bezuinigingen echter een grens bereikt en kon Welstede ternauwernood een faillissement voorkomen.

Bron: De Gelderlander.

Alleen door tegen de stroom in te zwemmen, kom je bij de bron.
Lau tse