Overlast van eikenprocessierups begonnen


In heel Nederland, en ook in Ede, krijgen de eikenprocessierupsen rond deze tijd hun brandharen en kunnen ze dus overlast veroorzaken. Vanaf nu ontstaan ook de karakteristieke nesten en lopen de rupsen in processie over de stammen. Hierdoor zijn ze nu beter zichtbaar dan in de afgelopen weken.

Spuiten

De firma’s Flier en Kuppen verzorgen, in opdracht van de gemeente, de bestrijding van de eikenprocessierups. In vergelijking met vorig jaar zijn nu twee keer zoveel eiken preventief gespoten met een biologisch middel. We hebben dit jaar relatief laat gespoten. De ontwikkeling van de rupsen liep door het koude weer in april en begin mei een paar weken achter. Spuiten heeft echter alleen nut als de rupsen volop eten. Tot ruim twee weken geleden is nog preventief gespoten. Nu, met het verschijnen van de brandharen, moet ook gestopt worden met deze bestrijding. Door het spuiten worden de brandharen juist verspreid.

Risico en klachten

Door de brandharen van de rupsen kunnen bij mens en dier klachten ontstaan zoals hevige jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Eigenaren van honden, koeien, paarden en schapen raden we aan hun dieren buiten het bereik van aangetaste bomen te houden.

Nest gezien?

U kunt nesten altijd doorgeven via het digitale meldingsformulier van de gemeente. U kunt het meldingsfomulier vinden op de website van de gemeent: www.ede.nl/mor. Medewerkers van de gemeente bekijken de situatie en beslissen dan of de nesten weggezogen worden. Dit is afhankelijk van de locatie. Een locatie waar veel mensen komen zoals een school, fietsroute, woningen, P-terrein heeft meer urgentie als een natuurgebied waar weinig mensen komen.

 

Informatie

Voor het bestrijden van de eikenprocessierups op privéterrein kunt u contact opnemen met de firma Flier, telefoonnummer 06 51 84 51 32 of met de firma Kuppen, telefoonnummer (0485) 45 55 57. Voor gezondheidsinformatie kunt u terecht bij de GGD (www.ggd.nl). Voor meer informatie over de eikenprocessierups kunt u ook terecht op de website van Ede (www.ede.nl zoeken onder ‘Milieu, Natuur en Landschap’ en vervolgens onder ‘Natuur en Landschap’/ ‘Ziekten en plagen’).