Interessante buurtavond over Vogels in de Buurt

Maandagavond 2 mei organiseerde buuurtcomite Zeeheldenbuurt een buurtavond over vogels. Henk van Paasen van de vogelwerkgroep van de IVN vertelde over zijn onderzoek van het voglelbestand in de Componistenbuurt (2001) en de Burgermeesterswijk (2006). Dit zijn buurten die kwa grootte overeenkomen met de Zeeheldenbuurt. Bij de Componistenbuurt gaat het om 58 ha met 1830 inwoners, 4758 getelde vogels in 39 soorten. In de burgemeesterwsijk betreft het 72 ha met 2270 inwoners, 5604 getelde vogels in 33 soorten. Er zijn dus ruwweg 2x zo veel vogels als inwoners. In de Zeeheldenbuurt gaat het om 63 ha met zo'n 2800 inwoners.

De vogels die het meest voorkomen zijn bekende soorten zoals de merel, de huismus, de koolmees, de houtduif en de pimpelmees en werden in beide buurten 60 x of meer geteld. Ook de heggemus, vink, roodborst, winterkoning, zwartkop, spreeuw, tjiftjaf en kauw  werden veel gezien of gehoord (20x meer).

Onder de overige wat minder frequent getelde soorten vallen o.a. de bookruiper, boomklever, gierzwaluw, groenling, goudhaan, fitis, glanskop, vlaamse gaai, boerenzwaluw en wielewaal. Er zijn dus genoeg interesante vogels om te bewonderen en te beluisteren in de buurt. Dat dat beluisteren overgiens nog een hele klus is, liet Henk van Paassen horen aan de hand van diverse geluidsfragmenten. Het vraagt een aardige studie om alle soorten goed uit elkaar te houden.

Zie bijgaand ook een artikel over het onderzoek in de componistenbuurt uit 2001. Meer info ook op http://www.ivn-ede.nl/.

Wat je moet doen om vogels een betere plek in je eigen tuin te geven, vertelde Ellen van Kinkenberg van Vogelbescherming Nederland. Samengevat gaat het om "4 V's"

  • voedsel
  • veiligheid
  • voortplanting
  • variatie

De ideale vogeltuin is een tuin waar gevarieerd voedsel te vinden is, en waar ook schuwe vogels zich veilig voelen. De eisen die vogels stellen zijn eigenlijk niet hoog. Ze willen iets te eten, en een veilige plek om te rusten. Maar er zijn heel wat verschillende soorten vogels. Sommige vogels zijn behoorlijk brutaal. Die ziet u overal waar iets te eten is. Andere zijn schuw. Die zult u pas zien als ze zich helemaal veilig voelen. En ook aan voedsel stellen vogels verschillende eisen. De één eet insecten, de andere zaden en bessen, en weer een ander eet gewoon alles.

Tips zijn bijvoorbeeld:

  • Een plek maken waar vogels kunnen drinken en zich wassen, een vijver met aflopende randen of een waterschaal
  • Nestkast ophangen: het beste met de invliegopening naar het noordoosten plaatsen. Ook de aanvliegroute naar de kast moet vrij zijn. 
  • Een vogelvide onder de pannen: De huismussen kunnen hier in het voorjaar in nestelen. Door de huidige manier van bouwen hebben ze moeite met het vinden van nestgelegendheid. Het plaatsen van een vogelvide lost dit probleem op.
  • Afgevallen bladeren huisvesten veel insecten, een bron van voedsel voor vogels. Uitgebloeide planten bieden zaden en veel struiken bessen. Snoei bessenstruiken dan ook pas in het voorjaar. Snoei niet alles tegelijk, want schuilplaatsen blijven nodig.
  • Denk bij variatie aan bomen en struiken die bladhoudend zijn (hulst, berberis, dwergmispel, doorns en stekels hebben (vuurdoorn, gemengde bottelroos, meidoorn) of besdragend zijn (liguster, krent), hun blad verliezen (els, lijsterbes).

Voor meer informatie kun je terecht op www.vogelbescherming.nl. daar kun je ook de brochure bestellen.

De volgende buurtavond van de Zeeheldebuurt is op maandag 6 juni en gaat dan over Toezicht in de Buurt met een bijdrage van gemeentelijk toezichthouder Anton Bos.

Aanmelden voor ontvangen van uitnodigingen voor de buurtavonden per email kan via zeeheldenbuurt@ede-west.nl.