Interessante buurtavond Zeeheldenbuurt over buurtzorg, 4 april 2011

Het centrale thema van deze avond was hoe de thuiszorg in de buurt beter georganiseerd zou kunnen worden. Voor dit thema waren twee medewerksters van Buurtzorg Ede aanwezig, Alda Laverman en Gerrie Fijnvandraat. Buurtzorg Ede biedt verpleging, verzorging en begeleiding thuis en stellen de client en de omgeving centraal. Buurtzorg begeleidt bij herstel of tijdens het ziekteproces, maar ook in terminale situaties. Buurtzorgmedewerkers helpen bijvoorbeeld met het wassen, aan- en uitkleden, klaarzetten en geven van medicijnen. Tevens verrichten zij handelingen op het verzoek van de behandelend (huis)arts of specialist, zoals insuline spuiten, wondverzorging, het geven van injecties of het bestrijden van pijn. Huishoudelijke hulp wordt niet geboden, aangezien dit via de WMO wordt geregeld. Buurtzorg wordt betaald via de zorgverzekeringen. Buurtzorg Nederland is op een geheel nieuwe manier is opgezet. Het is praktisch, klantgericht en kleinschalig, zonder veel overbodige kosten. Elk team is zelfstandig en wordt ondersteund met de voor het werk en de administratie benodigde ICT-applicaties die vanuit Buurtzorg Nederland beschikbaar worden gesteld. Buurtzorg Nederland maakt ook de afspraken met de Zorgverzekeraars, zodat de zelfstandige teams in de diverse steden flexibel hun werk kunnen doen, inspelend op de behoeften van cliënten. Zo is het bijvoorbeeld voor Buurtzorgmedewerkers mogelijk om op bezoek te gaan bij mensen waarvan zij horen dat ze thuiszorg nodig hebben, maar dat om de een of andere reden nog niet krijgen. Ook is er veel aandacht voor overleg en afstemming met mantelzorgers en wordt veel gedaan om de tijdschema's op de mogelijkheden van de mantelzorgers af te stemmen.

Door de grote mate van zelfstandigheid kunnen de teamleden flexibeler met hun tijd om gaan en hoeven minder gedetailleerd te registreren. Alle administratieve taken worden verdeeld over de teamleden. Administratieve en management taken zijn beperkt bij Buurtzorg, slechts zo'n 5% van de totale tijd, in vergelijking met 40% of meer bij andere thuiszorgorganisaties. Hierdoor kunnen medewerkers meer tijd en aandacht besteden aan de zorg zelf. De motivatie is groter en de voldoening van het werk ook omdat er veel ruimte is voor eigen initiatief. Er is geen manager die precies zegt wat wel of wat niet mag.

Buurtzorg Nederland is 5 jaar geleden opgezet en heeft inmiddels teams in 350 plaatsen met in totaal zo'n 4000 medewerkers. Medewerkers uit verschillende plaatsen hebben contact en kunnen ervaringen uitwisselen via internet (Facebook) maar ook via diverse vakgroepen en scholingsbijeenkomsten. Op deze manier blijven medewerkers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op hun vakgebied.

In maart 2009 is in Ede een Buurtzorg team gestart van ervaren wijkverpleegkundigen. Alda Laverman is hiervan de initatiefneemster. Inmiddels bestaat het team in Ede uit 20 teamleden die samen zo'n 350 werkuren per week vullen. Het team kent diverse specialisaties. Het is de bedoeling om te komen tot 5 zelfstandige teams in Ede, ruwweg een voor elke wijk.

Het team in Ede werkt nauw samen met o.a. de Fysiopraktijk Lindelaan van Marie-Jose van Lieshout die diverse specialismen biedt waaronder geriatriefysiotherapie.

Met verschillende huisartsen zijn goede contacten, hoewel dat nog verder uitgebouwd kan worden, ook in Ede-West.

Buurtzorg Ede is graag bereid om voorlichting en informatie te bieden bij relevante activiteiten in Ede-West, zoals bijvoorbeeld een buurtmarkt.

Zie ook http://ede.buurtzorg.net/