Veel enthousiasme op avond over burenhulp

De buurtavond over burenhulp in de Zeeheldenbuurt trok afgelopen maandag 7 maart zo'n 20 belangstellenden die met veel enthousiasme ervaringen deelden rond het thema burenhulp. Onder de aanwezigen was een groep ouderen uit de Karel Doormanstraat. Zij vertelden hoe zij op elkaar letten en elkaar helpen met de klusjes die gedaan moeten worden. Wat de ene niet kan, kan de andere wel. Dit is burenhulp zoals het bedoeld is: buren die elkaar goed kennen en elkaar helpen waar dat nodig is, als iets dat vanzelfsprekend is. Op andere plekken in de buurt is dat lastiger. In niet alle straten kennen de buren elkaar. Veel jonge gezinnen hebben vaak weinig tijd voor de buren en de buurt.

Uit de discussie bleek dat burenhulp van alles betekenen: op elkaar letten ("of de gordijnen 's morgens open zijn"), de kliko buiten zetten, elkaar helpen boodschappen of klusjes in huis of in de tuin. Burenhulp betekent ook dat je denkt om je buren met het schoon of sneeuwvrij-houden van je straatje, het opruimen van de hondenpoep, het snoeien van je overhangende groen ervoor of ervoor zorgen dat je boom geen gevaar oplevert voor anderen. Ook het elkaar durven aanspreken op verantwoordelijkheid is een aspect van goed buurschap. Wederkerigheid is ook belangrijk, zodat het geen eenrichtingsverkeer is: jij doet voor mij wat jij kunt, ik doe voor jou wat ik kan.

Burenhulp begint bij elkaar kennen. Als je elkaar kent weet je wat aan elkaar hebt en kun je elkaar om hulp vragen als dat nodig is. In sommige straten gaat dat elkaar kennen vanzelf, maar dat is niet overal het geval. Buurtbarbecues, buurtmarkten, buurt sport en spelactiviteiten en ook de buurtavonden zorgen ervoor dat buurtgenoten elkaar zien en spreken en over een drempel heen komen. Een buurtcafé zou hier ook prima aan bij kunnen dragen.

Toch zijn er veel mensen die niet aan de buren om hulp willen of durven te vragen of niet weten aan wie ze wat zouden moeten vragen. Daarom is het ook van belang om burenhulp in de buurt laagdrempelig te organiseren. In Veldhuizen is "de Medewerker" betrokken bij het project Veldhuizen-Actief, een burenhulpdienst waarbij hulpvraag en aanbod aan elkaar worden geknoopt. Twee coördinatoren zorgen ervoor dat mensen die hulp nodig hebben en mensen die hulp bieden met elkaar in contact komen. Er is inmiddels een lijst van zo'n 12 vrijwilligers die wat willen doen. Mensen die hulp nodig hebben kunnen bellen of op donderdagmiddag langskomen op de post in de Bellestein. Er wordt nu gewerkt om aanvragen via internet te kunnen indienen en te kunnen registreren.

Naast Veldhuizen-Actief zijn er verschillende initiatieven die hulp aan huis bieden. Zo is er de stichting Senioren Service Ede die al meer dan 15 jaar klussen voor ouderen verzorgd met een groep van ongeveer 25 vrijwilligers. De vrijwilligers helpen o.a. bij het invullen van belastingpapieren, computerproblemen, elektra, montage en sanitair. Per klus van circa 1-1,5 uur wordt een bijdrage van 3,50 gevraagd.

Het netwerk Dien je Stad probeert inwoners van Ede, jong en oud, er toe te bewegen om iets te doen voor anderen die hulp behoeven. Netwerk Dien je Stad richt zich op zowel jongeren als volwassenen in Ede en omgeving. Er wordt samengewerkt met scholen, bedrijven, sociale instellingen, kerken en andere verwante organisaties. Het Netwerk Dien je Stad is onderdeel van Stichting TijdVoorActie.

Service voor de Wijk is een klus- en dienstenservice voor mensen in Ede die wel wat hulp kunnen gebruiken. Dat kan hulp zijn bij een klusje in of om het huis of bijvoorbeeld begeleiding bij het boodschappen doen of bij een bezoek aan een arts. De klussen en diensten worden uitgevoerd door mensen die via Stichting Voorwerk op zoek zijn naar een vaste baan. Zij werken onder begeleiding van vakbekwame vaste werkleiders, die ervaring hebben met de klus of dienst. Betaling gaat via dienstencheques van euro 7,50 die verkrijgbaar zijn bij o.a. de buurtcentra. Ouderen betalen 1 cheque per klus (1 uur) of dienst (3 uur), anderen 2 cheques.

Het buurtcomité Zeeheldenbuuurt wil graag verder met het onderwerp zal binnenkort een bijeenkomst organiseren voor mensen die daadwerkelijk met de organisatie van burenhulp aan de slag willen. Belangstellenden kunnen zich melden via zeeheldenbuurt@ede-west.nl of bellen met 06-46054516 (Bert Alkemade).