Interessante buurtavond met verkeersproblematiek en oude foto's

De buurtavond die afgelopen maandag 6 september door het buurtcomite Zeeheldenbuurt werd georganiseerd bleek een geslaagde formule te zijn. Na de normale vergadering van het buurtcomite kwam in een open bijeenkomst de verkeersproblematiek in de buurt aan de orde. Aan deze bijeenkomst deden zo'n 20 buurtbewoners aan mee. De punten die aan de orde kwamen waren vooral de schuine randen van de fietspaden aan de Molenstraat die de inritten naar de Zeeheldenbuurt onveiliger en een stuk onprettiger maken en de parkeerproblematiek. De avond werd afgesloten met oude foto's en verhalen over de buurt.

Bij het probleem van de fietspaden langs de Molenstraat gaat het in de eerste plaats om ouderen, mensen met lichamelijke beperking en kinderen op de fiets of met een scootmobiel, maar ook motorrijders en automobilisten ervaren de schuine randen bij de inritten als onprettig, onveilig en slecht voor de auto. Ook worden de fietspaden als te smal ervaren, omdat er direct bomen langs staan aan de kant van de Zeeheldenbuurt en auto's aan de kant van de Wethoudersbuurt. Een extra probleem geeft nog de inrit bij de Slijpkruikweg, waar de middenberm te ver naar de centrumkant is aangelegd waardoor automobilisten bij de bocht snel verkeerd uitkomen en daarmee in de problemen komen. Het Buurtcomite is nog bezig om alle reacties te verzamelen. Deze zullen worden aangeboden aan B&W en de gemeenteraad. Het buurtcomite van de wethoudersbuurt heeft inmiddels ook laten weten problemen te hebben met de verhoogde fietspaden bij de inritten en deze graag zou willen verlagen.

Een tweede belangrijk verkeersprobleem is het parkeren in de buurt. Het blijkt dat er steeds meer geparkeerd wordt aan de Telefoonweg, de Evertsenstraat, de Karel Doormanstraat en de Amsterdamseweg rond Buitenzorg. Veel van de (lang) parkeerders zijn mensen die in de stad werken (bijv bijde Mediamarkt) of gaan winkelen. Een probleem hierbij is dat bedrijven zoals de Mediamarkt het vestigen van parkeerplaatsen kunnen afkopen, maar geen parkeerfaciliteiten aan hun medewerkers bieden. De gemeente is al minimaal sinds 2004 met de problematiek van de telefoonweg bezig, geeft elke keer aan dat "volgend jaar" het probleem wordt opgelost, maar ondertussen wordt het probleem alleen maar erger. In het verleden is vooral gesproken over eenrichtingsverkeer, maar nu lijkt betaald parkeren vanuit de gemeente te worden gepropageerd. Na aanleiding van de discussie hebben enkele bewoners uit de buurt een werkgroepeje gevormd om de problematiek nader in kaart te brengen en te bespreken met de gemeente.

Een ander belangrijk probleem is het parkeren op de hoeken van de straten (Evertsenstraat, van Heemskerckstraat, Piet Heinstraat, IJssel de Schepperlaan, van Galenstraat). Dit belemert het uitzicht van andere weggebruikers waardoor onveilige situaties ontstaan. Dit is een probleem wat het buurtcomite met afdeling Toezicht en de wijkagent zal opnemen.

Zie bijgaand de samenvating van alle reacties die voorafgaand en tijdens de bijeenkomst zijn ontvangen.

Het laatste deel van de buurtavond stond in het teken van de geschiedenis van de buurt. Bert Alkemade liet aan de hand van oude foto's en luchtfoto's zien hoe de Zeeheldenbuurt zich sinds 1900 zich heeft ontwikkeld. De foto's lieten fraai zien hoe de buurt stap voor stap wordt bebouwd, van vooral velden in 1900 tot de vrij volledig bebouwde buurt nu. Het verhaal van de foto's werd aangevuld met de geanimeerde verhalen van aanwezigen, met persoonlijke herineringen en boeiende details. Bij elkaar was het zeer geslaagd om op deze manier verhalen over de buurt met elkaar uit te wisselen.

Deze buurtavond was de eerste in een reeks. Het is de bedoeling om elke eerste maandag van de maand een buurtavond te organiseren elke keer met een andere thematiek. De volgende avond is op 4 oktober. Het onderwerp is dan "Het Toezicht in de buurt", wederom in " het eigen gebouw, Bettekamp 29.