Reconstructie Slijpkruikweg begint op 23 augustus

Op maandag 23 augustus start het vervangen van de riolering in de Slijpkruikweg tussen de Trompstraat en de N224. Dit duurt tot omstreeks 17 september. Het vervangen gebeurt door aannemer NTP Infra Zevenaar. Deze gaat ook de verharding van de weg vernieuwen.

Kruispunt afgesloten voor verkeer

De werkzaamheden beginnen aan de kant van de Trompstraat. Het kruispunt Trompstraat- Slijpkruikweg-Van Galenstraat is hierdoor ruim een week afgesloten voor alle verkeer. Naar verwachting gaat het om de periode maandag 23 augustus tot en met vrijdag 27 augustus. Dit wordt met borden aangegeven.

Aanleiding

Uit onderzoek is gebleken, dat de constructieve kwaliteit van het betonnen hoofdriool slecht is. Op korte termijn moet het daarom vervangen worden. Ook wordt er bij extreme neerslag regelmatig hinder ervaren door op de weg tijdelijk stagnerend regenwater.

Vervanging riolering en weg

Bij de noodzakelijke vervanging van het hoofdriool worden ook de weg en de oude trottoirs opnieuw aangelegd. Om de uitstraling van de straat als 30 km woonstraat te benadrukken wordt het nieuwe wegdek in betonstraatstenen uitgevoerd met een rood bruin gemeleerde kleur. De rijbaan wordt aan de westzijde 0,40 m versmald. Dit is nodig om meer ruimte te kunnen geven aan de bestaande karakteristieke bomen.

Om in de toekomst het opdrukken van het nieuwe wegdek door boomwortels te minimaliseren wordt een open funderingsconstructie toegepast en wordt daarin ter plaatse van de bomen een speciale drukverdelende mat aangebracht.

Vermindering "water op straat"

Rioolsystemen in Nederland zijn zo ontworpen, dat ze al het regenwater van een bui kunnen afvoeren tot regenbuien die groter zijn, dan buien die statistisch minder dan één maal per twee jaar voorkomen. Dit betekent, dat ongeveer éénmaal per twee jaar tijdelijk stagnerend regenwater op straat zal staan, dat na afloop van de bui alsnog zal worden afgevoerd. Natuurlijk spelen bij de hinder daarvan specifieke locale omstandigheden een belangrijke rol. In uw straat ligt een deel lager dan het kruispunt met de Trompstraat. Dit bepaalt ruwweg de waterhoogte op de weg tijdens een extreme regenbui. In het nieuwe plan zullen we de plaatselijke laagte in de weg zoveel mogelijk ophalen, zodat de plas bij zo'n zware regenbui minder diep zal zijn. Dit ophalen kan maar in een beperkte mate, gezien een aantal laag gelegen woningen.

Wat betekent dit voor bewoners?

Bij de uitvoering van het werk worden bewoners vroegtijdig geïnformeerd over eventuele onbereikbaarheid met de auto van de woning en het aanbieden van huisvuil. De rioolvervanging zal in stukken van circa 120 meter worden aangepakt. De woning kan dan dan circa één week alleen te voet worden bereikt. Bij het vervangen van het riool wordt, indien nodig, het controleputje in de huisaansluiting vervangen en tevens de leiding tussen controleput en het riool in de weg. Aan de riolering tussen de woning en de controleput doet de gemeente niets. Om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren zal enig grondwerk in de tuinen moeten worden uitgevoerd. Uiteraard zal dat zo voorzichtig mogelijk gebeuren zodat er geen blijvende schade ontstaat.

Tot dat de nieuwe bestrating wordt aangebracht, wat als laatste wordt uitgevoerd, zijn de woningen bereikbaar over de oude funderingslaag of de nieuwe puinverharding. Alle wegomleggingen, afsluitingen en opbrekingen worden steeds in overleg met de brandweer en andere hulpdiensten vastgesteld. Natuurlijk zullen bewoners hinder van de werkzaamheden ondervinden, maar de gemeente belooft er alles aan doen om dit tot een minimum te beperken.

Nadere informatie of vragen

U kunt gerust contact opnemen met de projectrealisator de heer Rik van Duin. Zijn telefoonnummer is 680257. Ook kunt u hem via e-mail bereiken onder rik.van.duin@ede.nl .

Bron: Bewonersinformatie Gemeente Ede