Na de buurtbijeenkomst over de toekomst van de Amsterdamseweg 56 op 20 mei jl is een aantal bewoners ontevreden naar huis gegaan. Zij geven aan dat ze na de bijeenkomst eigenlijk meer vragen dan antwoorden hadden en zij voelden zich tijdens de bijeenkomst door projectleiding en wethouder niet serieus genomen. In een overleg met de PvdA-fractie twee weken geleden hebben zij hun onvrede hierover geuit. Sharifa El Khaddouri van deze fractie en de projectleider, Silke van Bovene, hebben hier vervolgens contact over gehad. Zij hebben samen besloten om z.s.m. opnieuw in gesprek te gaan met de bewuste bewoners. Dit gesprek heeft 8 juli j.l. plaatsgevonden in Het Streek.
In het gesprek zijn de klachten, vragen en opmerkingen door Silke van Bovene geïnventariseerd. Zij heeft hier vervolgens op gereageerd en er zijn enkele afspraken gemaakt over toekomst. Hieronder is puntsgewijs weergegeven wat aan de orde is geweest in het gesprek:
Klachten, vragen en opmerkingen van de aanwezige buurtbewoners
-
Na de buurtbijeenkomst van 20 mei zijn de nu aanwezige bewoners met meer vragen dan antwoorden naar huis gegaan.
-
Tijdens de buurtbijeenkomst voelden zij zich door projectleiding en wethouder niet serieus genomen omdat er niet ingegaan werd op vragen en zorgen.
-
De indruk is ontstaan dat de raad niet volledig wordt geïnformeerd over het project
-
Op dit moment is de parkeerdruk in de Amsterdamseweg tijdens de ‘breng- en haaltijden' van de Veldhuizerschool hoog. Op dat moment wordt geparkeerd aan 2 zijden; dit zorgt voor onveilige situaties. Dit wordt verhoogd door het feit dat mensen draaien aan het eind van de Amsterdamseweg.
-
De angst is dat als vanaf het najaar ook de gemeente-ambtenaren tijdelijk in het gebouw trekken, deze druk hoger wordt.
-
Iemand heeft de vraag gesteld of het gebouw niet alsnog gesloopt kan worden en de locatie voor woningbouw cq park kan worden aangewend.
-
Op basis van de aard en het aantal organisaties waarmee de gemeente in gesprek is om te bespreken/onderzoeken of zij in het pand gehuisvest kunnen worden; vreest men voor onevenredig toenemende parkeer-, verkeers-, en geluidsoverlast (ook in weekenden en avonden)
-
Voor de langere termijn zijn meerdere bewoners aan de Concordialaan bang voor hun privacy. Als er in de avonden en weekenden op de verdiepingen mensen aanwezig zijn, kijken die in de achtertuinen
-
Meerdere bewoners gaven aan dat zij niet zo zeer tegen het huisvesten van sociaal-maatschappelijke organisaties zijn, maar dat zij wel bang zijn dat de gemeente teveel mensen hier wil huisvesten waardoor parkeer-, verkeers-, en geluidsoverlast kan ontstaat.
-
Meerdere malen is gezegd dat mensen het gevoel bekruipt dat de gemeente gewoon ‘doorstoomt' en dat buurtbewoners straks met voldongen feiten worden geconfronteerd.
-
De buurtbewoners geven aan dat er een brief is gestuurd naar de raadsfracties waarin ook deze vragen/klachten zijn weergegeven.
Aangedragen voorstellen/ oplossingen door aanwezige buurtbewoners
1. De buurtbewoners willen graag nog eens met de wethouder zelf spreken om ‘de lucht te klaren'
2. Zorg dat de ouders van de Veldhuizerschool op eigen terrein de kinderen afzetten met de auto (draaien op parkeerplaats achter of ‘loop' aanleggen voor het gebouw)
3. Inventariseer voor de langere termijn eerst hoeveel verkeer- en parkeerdruk het terrein van het pand en de buurt aankan, vervolgens daarop de organisaties afstemmen
4. Voor de langere termijn zou het te overwegen zijn om activiteiten die in het weekend en/of s'avonds plaatsvinden niet op de verdiepingen te laten plaatsvinden ivm privacy Concordialaan.
5. De buurtbewoners zijn het er over eens dat de heer Kees Radstaak namens hen het eerste aanspreekpunt is voor de gemeente.
Reactie projectleiding
Over de korte termijn (2010 - 2013)
-
De vraag van de buurtbewoners om nog eens met de wethouder te willen spreken over de gang van zaken/ wijze van informatievoorziening wordt voorgelegd aan de wethouder.
-
Voor afloop van de zomervakantie zal de gemeente contact hebben met de Veldhuizerschool om gezamenlijk een brief op te stellen voor de ouders om hen nogmaals te wijzen op de overlast die zij veroorzaken. Ouders worden in deze brief gevraagd meer rekening te houden met de buurt door bijv. zo min mogelijk met de auto te komen en te parkeren aan 1 zijde van de weg.
-
Het is ook goed om te vertellen dat er met de Cavaljéschool afspraken zijn gemaakt over tijdelijke huisvesting in Het Streek. Wanneer is nog niet helder; dit hangt af van de voortgang van hun nieuwbouwplannen. Maar dit is in ieder geval na vertrek van de Veldhuizerschool.
-
De ontheffingsaanvraag voor het tijdelijk huisvesten van ambtenaren wordt nu aangevraagd, de ambtenaren zullen wel achter het gebouw kunnen parkeren (zij hoeven namelijk niet zoals de ouders van Veldhuizerschool hier massaal ‘s morgens en 's middags te manouvreren).
Over de lange termijn (na 2013)
-
Het pand aan de Amsterdamseweg 56 wordt vanaf 2013 geschikt gemaakt om sociaal-maatschappelijke organisaties te huisvesten. Het college en de raad zijn er op dit moment over eens dat dit plan doorgang moet vinden. Hoeveel en welke organisaties dit precies zullen worden en hoeveel mensen dan zouden komen te werken in het gebouw is nog niet bekend.
-
Na wat verkennende gesprekken met organisaties voor de lange termijn vinden in september de overleggen met meerdere sociaal-maatschappelijke instellingen plaats over concrete wensen en plannen. In het najaar zullen de eerste resultaten hiervan weer besproken worden met de buurtbewoners. Tijdens deze bijeenkomst is er uiteraard ook weer ruimte om de huidige situatie te bespreken.
-
Intussen zijn er gesprekken intern bij de gemeente tussen projectleiding en verkeer over wat wel en niet kan als het gaat om verkeers- en parkeerdruk. Dit is ook input voor de besluitvorming over het maximaal aantal mensen dat in het pand gehuisvest kan worden.
Afsluiting
Om 2100 uur is de bijeenkomst afgesloten en hebben de bewoners te kennen gegeven tevreden te zijn over hoe de bijeenkomst is verlopen.
In het najaaar van 2010 zal er een volgende buurtbijeenkomst worden georganiseerd om over de voortgang te spreken. Hier zullen weer dezelfde bewoners voor uitgenodigd worden als voor de buurtbijeenkomt op 20 mei j.l. Silke van Bovene overlegt intern nog of de uitnodiging nog breder verspreid moet worden.
Silke van Bovene heeft aangegeven dit verslag zsm te sturen naar de heer Kees Radstaak.
Hij zorgt voor verspreiding van het verslag per e-mail naar de overige aanwezigen. Silke van Bovene stuurt deze week nog een brief over de ontheffingsaanvraag en andere zaken mbt Het Streek naar alle bewoners die eerder ook de uitnodiging voor buurtbijeenkomst van 20 mei hebben ontvangen.