Expositie Gert en Martijn Hesseling in Huis Kernhem

Van 27 maart tot en met 11 april is er in Huis Kernhem een overzichtsexpositie te zien van de Edese vader en zoon Gert en Martijn Hesseling. Beiden zijn al jaren professioneel kunstenaar met verschillende exposities in binnen- en buitenland, maar het is voor het eerst dat hun werk gezamenlijk te zien is.

Gert Hesseling (1944) heeft zijn opleiding schilderen gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Hij is oprichter, docent en bestuurslid van ARTIZON Vakantie Akademie, een stichting die sinds 1984 creatieve vakanties organiseert in Zuid-Frankrijk. Gert beschouwt de architectonische aspecten van een landschap als een boeiend uitgangspunt voor zijn schilderijen. De begrenzingen in vorm, kleur, structuur of materiaal dagen hem uit om de essentie van een landschap uit te drukken. Hij streeft ernaar om een symbiose te vinden tussen een klassiek-romantische manier van schilderen en een meer directe expressieve manier. Het is het grote vakmanschap van Gert Hesseling dat hem in staat stelt om daarbij veel registers open te trekken. Hij werkt zowel in Costa Rica, in Zuid-Frankrijk als in Nederland. De verschillen in sfeer, kleur en licht in deze landen komen op een bijzondere wijze tot uitdrukking in zijn werk. Zijn liefde en respect voor de natuur staan bij dit alles centraal.

Persfoto - Martijn Hesseling.jpg

Martijn Hesseling (1971) heeft zijn opleiding schilderen gevolgd aan de AKI Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving te Enschede. Daarna heeft hij een masteropleiding aan de Dutch Art Institute afgerond. Inmiddels woont en werkt hij al enige jaren in Amsterdam. Al tijdens zijn academietijd is hij aan het experimenteren met verschillende materialen en ondergronden. Uiteindelijk resulteerde dit in een eigen techniek waar kranten de plaats van verf hebben ingenomen. De kranten zijn behandeld met lak op transparant plexiglas. Het papier van de kranten wordt doorzichtig door de lak, hierdoor ontstaat de illusie van diepte in een twee-dimensionaal vlak, dat ook in de schilderkunst te vinden is. De kunstwerken bestaan uit reliëf, overlapping en juxtapositie van de kranten, maar er wordt tevens een nieuw beeld opgebouwd. Dit komt door de transparantie van de achtergrond en de dikte van de aangebrachte lagen. Zo krijgen de kranten waarmee de collage is opgebouwd ook de kwaliteit van verf. Vandaar dat het werk, ondanks de afwezigheid van verf en linnen als een voortzetting van de schilderkunst is te zien. De afbeeldingen en teksten uit een krant representeren een ander gevoel van realiteit dan verf. Ze vullen het beeld met onderhuids leven. Van dichtbij gezien krioelen de letters, koppen en beelden door elkaar, soms in harmonie, soms chaotisch en elkaar verdringend, maar uiteindelijk vormen ze samen één beeld. Naast dit werk maakt Martijn ook fotografisch werk dat opgebouwd is uit meerdere transparante fotolagen waardoor er een extra dimensie aan de afbeelding wordt toegevoegd. Dit was ook de aanleiding om transparante boeken te maken waarin verschillende foto's van hetzelfde onderwerp (portret, berg, weg) bijna onzichtbaar op elke bladzijde zijn afgedrukt. Hierdoor verandert de afbeelding langzaam naarmate je door het boek bladert, maar wordt nooit echt tastbaar.

 

De expositie is geopend op zaterdagen en zondagen van 12.00-17.00 uur. De toegang is gratis.