Verknal oud & nieuw niet met illegaal vuurwerk


De jaarwisseling komt er aan. Dat betekent dat straks de lucht weer wordt verlicht door sierlijke kleuren. Luide knallen gaan klinken. Vuurwerk is echter niet ongevaarlijk en kan zorgen voor overlast, zeker als er te vroeg wordt geknald. De politie probeert onder meer risico's van (illegaal) vuurwerk terug te dringen en schade te voorkomen.
Regionaal Vuurwerkteam
 
Sinds zes jaar kennen de politiekorpsen Gelderland-Midden en -Zuid een gezamenlijk vuurwerkteam. Deze groep medewerkers houdt zich gedurende enkele maanden bezig met vuurwerk. Zij verrichten actief onderzoek naar onder meer:

- Illegale handel in vuurwerk. Dit is de verkoop van vuurwerk bij een niet erkende vuurwerkhandelaar. Denk bijvoorbeeld aan een buurman die astronautenrotjes vanuit zijn tuinschuurtje of kofferbak verkoopt.

- Handel in illegaal vuurwerk. Dit is bijvoorbeeld de verkoop van illegaal vuurwerk door legale en illegale handelaars. Door de aanpak van deze criminaliteit probeert het vuurwerkteam ongevallen, schade en overlast door vuurwerk te voorkomen. Oneerlijke concurrentie die wordt veroorzaakt door handel in verboden consumentenvuurwerk, is ook één van de opdrachten. Het team bestaat uit zestien personen.

De agenten die buiten het team vallen hebben ook een taak rondom vuurwerk. Zij geven overtreders een bekeuring of sturen jongeren die te vroeg knallen naar Bureau HALT. Toezicht op en controle van de geregistreerde vuurwerkhandel is samen met de gemeente een gedeelde verantwoordelijkheid.

Het werk van het regionale vuurwerkteam had verleden jaar veel succes. Er werden 75 verdachten aangehouden. In totaal kon 30.000 kilo illegaal vuurwerk worden vernietigd. Landelijk gezien werd zo'n 100.000 kilo in beslag genomen.

 

Gevaar
 

"We merken dat mensen niet altijd beseffen wat het effect van vuurwerk kan zijn", meent Wily Helmond, leider van het vuurwerkteam. "Er zit spul tussen dat de slagkracht van een handgranaat heeft." De politie ontdekt wel eens een paar honderd kilo van dit soort zware vuurwerk bij de mensen thuis. "Dan ligt het opgeslagen op zolder of onder een bed... Vlinders, lawinepijlen, nitraatbommen... Als dat afgaat heb je echt een probleem. De voorgevel van de woning kan er dan afliggen en dat is geen grap. Het is echt een gevaar in de buurt. Mensen die dat materiaal in huis hebben liggen nemen onvoorstelbare risico's. Mensen zeggen wel eens ‘ach, het is maar vuurwerk, kunnen jullie je niet beter bezighouden met het tegengaan van geweld.' Maar men weet niet welk gevaar er heerst als je 1.500 kilo illegaal gewoon in je woning hebt liggen. Het is niet voor niets dat legale handelaren aan heel strenge eisen moeten voldoen."

 

U kunt helpen
 
Met name zwaar vuurwerk zorgt voor een gevoel van onveiligheid en veroorzaakt veel schade. Om de risico's van illegaal vuurwerk in te dammen, kan de politie uw hulp gebruiken. Wees oren en ogen. Heeft u gezien dat er gehandeld wordt in vuurwerk? Weet u wie nitraatbommen of ander (illegaal) vuurwerk in zijn bezit heeft? Hoort u vaak knallen vanuit een zelfde plek komen? Neem dan contact op met de politie. Wij kunnen wat met die informatie. De politie vraagt u dan ook contact op te nemen met uw wijkagent of te bellen met 0900 - 8844. Wenst u anoniem te blijven, dan kunt u ook terecht bij Meld Misdaad Anoniem; 0800 - 7000.

 

Wanneer vuurwerk afsteken?
 
Het afsteken van (legaal) vuurwerk is in een vaste periode toegestaan. Alleen tussen woensdag 31 december 10.00 uur en donderdag 1 januari 02.00 uur mag er worden ‘geknald'.
 
Straf
 
Wie betrapt wordt met illegaal vuurwerk of eerder een lont aansteekt dan is toegestaan, kan rekenen op straf.

Heeft u bijvoorbeeld één lawinepijl voor handen, dan krijgt u een boete van 440 euro. Levert u dat stuk vuurwerk aan een minderjarige, dan staat u zelfs een celstraf van een maand te wachten.

Wordt u betrapt met één grote strijker op zak, krijgt u een bekeuring van 220 euro. Op de verkoop van die enkele strijker staat een celstraf van tien dagen. Bezit u meer dan één strijker, dan is er al sprake van ‘handel'. Daar hoort een hechtenis bij.

"Hoe meer vuurwerk u heeft, hoe hoger de straf uitvalt. Tevens bestaat de regel: ‘hoe gevaarlijker de explosieve rotjes en sierpotten, des te hoger de boete'. Of iets illegaal of legaal is, is ook van belang voor de strafmaat. Voor sommige vuurwerkfeiten gelden zwaardere straffen dan bij een inbraak", stelt vuurwerkteamleider Wily Helmond.

Te vroeg afsteken van vuurwerk (dus voor 31 december 10.00 uur) betekent een bekeuring van 60 euro. Jeugdigen kunnen voor een alternatieve straf worden doorverwezen naar Bureau HALT.

Meer informatie over straffen is te vinden in de boetedatabase van het Openbaar Ministerie. De gegevens zijn te raadplegen door hier te klikken.

 vuurwerk

Bron:

Nieuwsbrief Politie Gelderland-Midden |Postbus 30071, 6803 AB Arnhem
0900-8844 (spoed 112)