Waterplan Ede 2008-2012

De gemeente Ede heeft een nieuw waterplan opgesteld voor de periode van 2008 tot 2012. In het nieuwe waterplan "Klaar voor morgen" wordt de lijn uit het Waterplan 2003 voortgezet. Op basis van nieuwe informatie en wetgeving wordt het ingezette beleid op onderdelen aangescherpt en er is een nieuw maatregelenpakket opgesteld. Daarmee voldoet de gemeente Ede aan alle wettelijke normen en is de gemeente zo goed mogelijk voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering. Het college van B&W heeft besloten het nieuwe waterplan voor te leggen aan de gemeenteraad.

De aandacht voor water is onveranderd groot. Dit blijkt onder andere uit de ruime aandacht die hier in de media aan wordt besteed, zoals in de spotjes ‘Leven met water'. Maar ook qua beleid en nieuwe wetgeving zijn er ontwikkelingen die direct raken aan de gemeentelijke taken rond water. Het vorige waterplan 2003 en het daarmee geïntegreerde gemeentelijk rioleringsplan (GRP) loopt eind 2007 af. Dit was voor de gemeente aanleiding om in samenwerking met de andere waterpartners zoals provincie en waterschap een nieuw waterplan op te stellen.

In de afgelopen jaren is veel werk verzet. Zo is bijvoorbeeld de riolering van het buitengebied afgerond. In het stedelijk gebied zijn in samenwerking met het waterschap de singels uitgebaggerd. De grondwatervisie en de notitie Hemelwaterbeleid die de afgelopen periode zijn vastgesteld, vormen de basis voor maatregelen die de komende jaren uitgevoerd gaan worden.

Speerpunten
Afkoppelen van regenwater blijft ook in het nieuwe waterplan een speerpunt. Het relatief schone regenwater wordt ter plekke in de bodem gebracht, zodat het niet meer door de riolering wordt afgevoerd. Daarmee wordt de overlast in lager gelegen delen van Ede beperkt. Ook de vijvers hebben daar profijt van omdat de riolering minder belast wordt en daardoor bij hevige regen minder overstorten optreden.

Er is ook aandacht voor de rol die de gemeente moet spelen in het grondwater. De gemeente bekijkt op basis van meetgegevens waar het grondwater te hoog of te laag staat. Het optimaliseren van de grondwaterspiegel past goed in de duurzaamheidsgedachte die als leidraad voor waterplan geldt.

Naast aandacht voor klimaatverandering en wettelijke normen heeft de gemeente natuurlijk ook aandacht voor het dagelijks onderhoud aan bijvoorbeeld straatkolken, rioolbuizen, vijverpartijen en rioolgemalen.

Riooltarief
Het onderhoud en het treffen van maatregelen kost geld. Door samenwerking tussen de waterpartners wordt dit geld zo effectief mogelijk ingezet. In tegenstelling tot de landelijke trend zal het riooltarief in Ede de komende jaren nauwelijks stijgen.