Op 22 april vond er in "Ons Honk" een zeer geslaagde thema-avond plaats over omgang met jongeren op straat voor de 6 bewonersgroepen van Ede-West. Het idee voor deze avond ontstond op de laatste bijeenkomst voor de 6 bewonersgroepen in het kader van Integraal wijkbeheer. Het ging o.a. over bankjes in buurten, waar bijna altijd weerstand tegen is, omdat bewoners bang zijn dat jongeren er gaan hangen. Eén van de bewoners stelde: "wordt het niet eens tijd dat we leren omgaan met jongeren op straat". Het wijkteam omarmde het idee en schakelde Bureau Cultuurinzicht uit Utrecht in om deze avond samen met de opbouwwerker en straathoekwerker van Welstede en de wijkbeheerder van de gemeente vorm te geven.
Op de avond zelf waren een 25 uitgenodigde bewoners en een achttal hangjongeren (geselecteerd door de straathoekwerker) aanwezig. Doelen van de avond waren bewoners tips geven voor het omgaan met hangjongeren en indien gewenst een gerichte training voor bewoners(groepen).
De avond werd begonnen met een rollenspel. Een acteur speelde een hangjongere in een supermarkt; 2 buurtbewoners herkennen de jongere en hadden de opdracht contact te leggen. Dat bleek niet zo eenvoudig te gaan. De buurtbewoners stevenden recht op hun doel af en wilden de hangjongere direct confronteren met zijn hanggedrag. In de discussie die daarop volgde bleek dat het bijna altijd zo is, dat jongeren alleen aangesproken worden op negatief gedrag. Beter is dan eerst het contact te leggen, waardoor er op een later moment herkenning kan plaatsvinden en dan is het gemakkelijker te praten over het hanggedrag.
Het vervolg van de avond ging telkens aan de hand van een stelling. Het bijzondere was de interactie tussen bewoners en jongeren. Er werd heel open gediscussieerd en ik had het gevoel dat we een stap in de goede richting gezet hebben. Het gaat erom met elkaar samen in de buurt te leven, te recreëren, met elkaar contact te hebben, zowel jong als oud. Als jongeren en ouderen goed met elkaar willen samenleven, moet over en weer belangstelling voor elkaar zijn. Dat houdt in dat je als oudere ook met jongeren in de buurt praat als het heel goed gaat.
Alle deelnemers aan de avond hebben een evaluatieformulier ingevuld en aan de hand van de uitkomsten zal bepaald worden of en hoe we een passend vervolg kunnen geven aan deze geslaagde avond.
Namens het wijkteam Ede-West,
Jos Berntsen
Opbouwwerker Welstede
Ede, 24 april 2008.