Het project buurtbemiddeling is eind januari 2007 van start gegaan. Uit een tussentijdse evaluatie blijkt dat het project duidelijk in een behoefte voorziet. In de afgelopen 10 maanden is in totaal 58 keer een beroep gedaan op het project, voor informatie, advies of bemiddeling. Van deze 58 gevallen zijn er 16 met succes afgerond, na telefonische informatie en advies (6x) of na daadwerkelijke bemiddeling (10x). In 4 situaties is de aanvraag nog in procedure en in slechts 2 situaties is het conflict na de bemiddeling niet opgelost. Deze aantallen voldoen wat aantal meldingen betreft aan de verwachtingen die bij het begin van het project zijn gesteld. Wel werd het aantal bemiddelingen iets hoger ingeschat. Of het project na drie jaar wordt voortgezet, is afhankelijk van de resultaten in het komende jaar. Buurtbemiddeling is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Ede, Woonstede, Welstede en de politie. Deze samenwerking geldt voor een periode van 3 jaar, waarbij gerekend wordt vanaf het tekenen van het convenant hierover, in augustus 2006. Na een periode van voorbereiding is het project eind januari 2007 concreet van start gegaan. Bron: gemeente Ede
Bij buurtbemiddeling werken een coördinator en 15 vrijwilligers, die een opleiding hebben gekregen tot buurtbemiddelaar. In de praktijk wordt buurtbemiddeling vooral gevraagd voor geschillen over geluidsoverlast, over gebruik van de tuin of pesterijtjes tussen buren.
De meldingen komen voor een derde binnen via de wijkagent (18). De coördinator buurtbemiddeling neemt dan contact op met de bewoner en vraagt of men gebruik wenst te maken van buurtbemiddeling. Van de meldingen komen er 12 rechtstreeks van Woonstede. Vanaf juni 2007 geeft Woonstede echter zelf geen meldingen meer door, maar verwijst men de bewoners zelf naar de buurtbemiddeling. In de overige gevallen gaat het om “zelfmelders”.
- Login om te reageren