Yoga in het Toon Hermans Huis Ede

Aan het eind van deze maand start er in het Toon Hermans Huis Ede een cursus yoga voor mensen die geraakt worden door kanker. Mensen die zelf kanker hebben (gehad) en hun familieleden zijn van harte uitgenodigd om zich aan te melden voor deze cursus die bestaat uit acht lessen.

 <--break->Ook dit keer wordt de yogacursus gegeven door yogadocente Jet van Vugt. Zij vertelt waarom deze cursus zo fijn is voor mensen die kanker hebben of hebben gehad: “Door yoga leer je je bewust te worden van je lichaam en zacht en mild om te gaan met dat lichaam. Als patiënt moet je ervaren dat er allerlei dingen met dat lichaam gebeuren: er zijn onderzoeken, pijnlijke behandelingen. Soms krijgen mensen een hekel aan hun lichaam dat hun zo in de steek liet. Er is vaak veel spanning en onzekerheid waardoor mensen vaak piekeren en slecht slapen. Yoga vergroot de bewustwording en leert je om met mildheid en naar jezelf te kijken. Door yoga leer je ook beter te ademen en te ontspannen, waardoor je je rustiger kunt gaan voelen of je misschien juist wat energieker gaat voelen.”

Er wordt in de lessen in het Toon Hermans Huis rekening gehouden met de ziekte, de vermoeidheid en met andere klachten die die ziekte met zich meebrengt. “De bewegingen zijn mild en rustig en tijdens de lessen wordt veel aandacht besteed aan ademhaling, aan bewustwording en ontspanning. Er worden handvatten in de vorm van oefeningen meegegeven om thuis of elders ook te leren ontspannen. Zo mogelijk is er voor de deelname een telefonische afspraak om samen te kijken hoe de lessen zo goed mogelijk op de deelnemer kunnen worden aangepast. Er is in de afgelopen jaren veel onderzoek naar gedaan naar wat yoga als aanvullende therapie voor kankerpatiënten kan betekenen. De uitslagen laten veelal zien dat yoga een gunstige invloed heeft op het welzijn van kankerpatiënten. Yoga wordt daarom vaak als aanvullende zorg geadviseerd door artsen en aangeboden in ziekenhuizen en inloophuizen als het Toon Hermans Huis.”

Ook familieleden mogen zich aanmelden. Jet van Vugt: “Familieleden van kankerpatiënten hebben het vaak moeilijk omdat er veel zorgen zijn (geweest) om hun geliefde partner, kind of ouder. Zij kunnen door al het zorgen zelf ook klachten van oververmoeidheid en stress ervaren. Ook voor hen zijn de lessen bedoeld. Zij kunnen meekomen met hun familielid of in overleg zelfstandig deelnemen. Door deelname aan de lessen hebben ze een moment voor zichzelf en kunnen ook zij zich beter leren ontspannen zodat hun draagkracht vergroot wordt. Ook kan het als prettig ervaren worden om samen met het familielid de lessen te volgen, zodat er thuis nog over nagepraat of samen geoefend kan worden.”

De yogalessen worden gegeven op 31 januari, 14 februari, 28 februari, 14 maart, 28 maart, 25 april, 9 mei en 16 mei van 14.30 uur tot 15.30 uur. De kosten zijn 5 euro per les en moeten bij de eerste les in zijn geheel worden voldaan.

Voor informatie en aanmelden: 06-22161969 of via info@toonhermanshuisede.nl

Het Toon Hermans Huis is gevestigd in De Open Hof aan de Hoflaan 2 in Ede.