In de maanden september, oktober en november 2020 zal de Edese beeldend kunstenaar en fotograaf Salman Ezzammoury midden in de natuur van Ede een openlucht expositie verzorgen.
Deze expositie, die te zien zal zijn aan de rand van de heide bij het Natuurcentrum Veluwe, zal (als het Coronavirus geen roet in het eten gooit) geopend worden door Hester Veltman, wethouder kunst en cultuur in Ede en omlijst met een optreden van stadsdichter Larissa Verhoeff.
Met de titel 'VRIJHEID: vieren, herdenken en doorgeven' is het leidmotief voor deze expositie het herdenken van 75 jaar bevrijding en een citaat van Mahatma Ghandi: "Vrijheid is niet de moeite waard als het niet de vrijheid geeft om te dwalen".
Er zullen meer dan 20 werken van het formaat 1 x 1 meter te zien zijn in de natuurtuin van het natuurcentrum Veluwe te Ede.
De expositie gaat over vrijheid in het algemeen, sporen van oorlog, onderdrukking van vrouwen, feminisme, homohaat, holocaust, en het overwinnen van vrijheid. Ezzammoury heeft voor deze expositie ook alle stadsdichters van Ede en Wageningen gevraagd een bijdrage te leveren.
De kunstenaar / fotograaf Salman Ezzammoury is geboren in het stadje Tétouan, aan de Noord-Afrikaanse kant van de Straat van Gibraltar, in de buurt van de Spaanse enclave Ceuta.
Voor een atheïst, politiek activist, vrijdenker en kunstenaar als Ezzammoury was er geen ruimte in Marokko. Hij besloot zich van de onderdrukkende en benauwende atmosfeer te ontdoen en op een dag in 1983 verliet hij zijn geboorteland. De vrijheid die hem het ademen weer mogelijk maakte, vond hij uiteindelijk in Nederland, waar hij zich als fotograaf en als kunstenaar kon ontwikkelen.
Zijn kunstwerken en de boodschap die hij daarmee wil brengen gaan niet alleen over vieren en herdenken maar wijzen er ook op dat wij onze vrijheid en onze democratie moeten koesteren, bewaren en beschermen tegen extremisten en fundamentalistische haatzaaiers die onze vrijheid en onze democratie willen afschaffen. Ook betoont hij zijn solidariteit met hen die in totalitaire geregeerde landen leven en het grote goed van vrijheid moeten ontberen.
Zijn betrokkenheid bij het begrip Vrijheid was eerder al te zien in de expositie “Het Holocaust Mahnmal en wij”. Een expositie over zijn indruk van het Mahnmal, het Berlijnse monument voor de vermoorde Joden van Europa. Die expositie was in 2015 te zien in Nederland en Duitsland.
Bij deze expositie die voor dit najaar gepland staat, zal de nodige aandacht besteed worden aan het coronavirus. De pandemie die onze bewegingsvrijheid helaas nog steeds beperkt.
Vrijheid maakt mensen gelukkig en creatief. De individuele mens en zijn kunst kunnen zich alleen ontplooien in een vrije samenleving. Dat is in essentie de boodschap van deze expositie.
Ter gelegenheid van deze expositie is een catalogus uitgegeven van 28 pagina’s met het werk van de kunstenaar, het voorwoord van burgemeester René Verhulst van Ede en gedichten van de stadsdichters uit Ede en Wageningen.
Vanwege de coronamaatregelen is de officiële opening alleen toegankelijk voor genodigden.