Cultureel Café Dante op donderdag 21 februari

Donderdag 21 februari behoren iconenschilder Henk Roersma, schrijfster Maty Romein en toneelgroep Coulisse tot de gasten in Cultureel Café Dante in Grand Café Buitenzorg in Ede.

icoon2Zo`n 28 jaren geleden maakte Henk Roersma een eerste reis naar Griekenland en Israël en daar raakte hij onder de indruk van een orthodoxe kerkdienst. Iconen zijn een belangrijk onderdeel van de orthodoxe liturgie, en omdat Roersman al een ruime belangstelling had voor schilderen in het algemeen, is hij zich gaan oriënteren op het ontstaan en het schilderen van iconen.
Iconen zijn afbeeldingen van bijbelse figuren en taferelen, die geschilderd werden voor de Oosters-orthodoxe kerken, kloosters en voor de orthodoxe gelovigen. Het schilderen van iconen is echt monnikenwerk.Volgens eeuwenoude methoden worden ze laag voor laag opgezet. Aan het schilderen van één icoon besteedt Roersma gemiddeld zo’n driehonderd uren, inclusief het voorbereiden van het paneel. Ook het mengen van de pigmenten doet Roersma zelf. Momenteel is tot en met 29 maart een collectie iconen van zijn hand te zien in Museum Oud-Lunteren.

Maty Romein is auteur van het boek ‘Opgedolven Ede’. Voordat zij zich in de archeologie verdiepte, schreef ze de boekjes ‘Ede bij gaslicht’ en ‘Bankgeheimen’.
Met die boekjes ontwikkelde Maty een liefde voor Ede en toen Suzanne van der A, gemeentelijk archeoloog, in de grond van Ede ging graven, vonden zij elkaar voor ‘Opgedolven Ede’ Tot nu toe stond er, behalve in veel onderzoeksrapporten, nog niet veel op schrift over het archeologisch onderzoek in de gemeente. Het nieuwe boekje van Romein draagt daar nu aan bij. “Ik wist niet meer van archeologie dan de gemiddelde Nederlander en het is serieuze wetenschap. Maar ik schijn moeilijke dingen, makkelijk te kunnen vertellen en te beschrijven. Je kunt dat beeldend doen, met dialogen en korte zinnen. Het hoeft niet zo ingewikkeld.”

Uit Ede komt het toneelgezelschap Coulisse. Zij spelen monologen en dialogen uit het stuk “Zeitgeist” van Fassbinder. Het biedt geen afgerond verhaal, maar een wonderlijke collage van monologen en dialogen. Van liefdesverklaringen, dromen en seksueel verlangen tot geldzorgen, uitbuiting en openlijk geweld. De wereld in een notendop. Centraal bij Fassbinder staat de naakte onmacht om daadwerkelijk met elkaar te communiceren.

Vanzelfsprekend zijn er ook weer de column van Teunis Bunt en het huisorkest Profile.
Het progamma op 21 februari begint om 20:15 uur, Grand Café Buitenzorg, Amsterdamseweg 19. Entree is gratis.