Inloggen geregistreerde gebruikers

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers online.

U bent hier

ALV Zeeheldenbuurt met presentatie over gevelstenen en geveltekens

Gevelsteen

Samen met uithangborden, gevelborden, bovenlichten en gapers worden gevelstenen aangeduid als 'uithangtekens' of 'geveltekens'. We lopen er vaak achteloos langs, maar deze uitingen van volkskunst blijken toch veelal een bijzondere betekenis en soms verrassend verhaal te hebben. Tot de invoering van de huisnummering, eind achttiende eeuw, fungeerden ze ook als navigatiepunten in de stad. In de afgelopen jaren zijn op verschilende plaatsen zoals in Oudewater en Harderwijk initiatieven om weer gevelstenen of geveltekens op de gevels van huizen aan te brengen.

Toon Rijkers (www.toonrijkers.nl) is kunstenaar in Wageningen was betrokken bij het Waterfront project in Harderwijk en maakt ook in opdracht gevelstenen.  Hij zal het een en ander vertellen over de historie van gevelstenen en geveltekens, de soorten gevelstenen en de technieken die kunnen worden toegepast. Hij gaat ook in op het project in Harderwijk en zijn eigen activiteiten als kunstenaar.

Bij voldoende belangstelling zal deze lezing worden gevolgd door activiteiten voor bewoners om zelf gevelstenen/geveltekens te ontwerpen en/of uit te voeren. Dit in het verlengde van het succesvolle mozaiekproject.

De presentatie is onderdeel van de Algemene Ledenvergadering van de Zeeheldenbuurt, maar is ook voor niet leden gratis toegankelijk.

Date: 
woensdag, 11 maart, 2020 - 20:30
Op alle slakken zout leggen
Nederlands Spreekwoord