Inloggen geregistreerde gebruikers

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers online.

U bent hier

Agneslaan heeft eigen boulevard

Dinsdag, 11 juli 2006 - EDE - Ook de achterzijde van de eerbiedwaardige Albertine Agneslaan in het Ede Beatrixpark is tegenwoordig het aanzien waard. De verkoop van een strook grond aan de buurtbewoners heeft geresulteerd in een heuse ˜boulevard".

De tuinverlenging aan de Albertine Agneslaan in Ede is in volle gang. Hier en daar staat al een schutting op de nieuwe tuingrens langs de Kippenlijn, elders moet duidelijk nog het nodige gebeuren.

Het nieuwe gezamenlijke tuinpad is in ieder geval klaar. Kaarsrecht loopt de 150 strekkende meter betegelde route parallel met het spoor. Bewoner Hans Boogaard is trots. "De titel Agnesboulevard is al geopperd." De meeste bewoners van de straat in het Beatrixpark huurden al een jaar of twintig grond achter hun woning van de NS. Destijds al werd het grootste deel van het terrein ontgonnen om bijvoorbeeld te kunnen dienen als moestuin. Boogaard blikt terug: "We lieten op een zaterdagmorgen een bulldozer komen." Jarenlang betaalde iedereen een klein huurbedrag per jaar voor de grond. Tot er ineens een brief op de mat viel. Boogaard: "We konden onze grond kopen, voor 45 euro per vierkante meter."Nagenoeg iedereen hapte toe voor deze schappelijke prijs. Al was het maar om te voorkomen dat vreemdelingen er een volkstuin zouden beginnen. Boogaard breidde het perceel achter zijn hoekwoning uit met tachtig vierkante meter.

De bestaande steeg kwam door de transactie in gevaar. In onderling overleg besloten de bewoners tot de aanleg van een nieuw tuinpad. Unaniem gingen ze akkoord. Alle 21 adressen doneerden 350 euro. Hoveniersbedrijf Arie Achterstraat uit Lunteren tekende in het voorjaar voor de klus.

Ook voor een hek bij het spoor, want ProRail weigerde de aanleg daarvan. Boogaard: "Maar voor de veiligheid, ook van de buurtkinderen, is het geen overbodige luxe."Zelf haalde hij al eens een dronkenlap van het spoor.

"De trein stopte vroeger regelmatig om die reden. Dan moest de machinist eruit komen om zo'n persoon te verwijderen", weet Boogaard.

Prompt stopt een losse 1600-locomotief van Railion voor Boogaards boulevard. De machinist moet wachten en begint een babbeltje met Boogaard. Het is duidelijk: de Agnes-boulevard heeft zo z'n eigen attractie.

 

Als je veel hebt, geef van je rijkdom, als je weinig hebt, geef van je hart. (Arabisch gezegde)
Arabisch Spreekwoord

Nieuwsbrief ontvangen?