Inloggen geregistreerde gebruikers

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers online.

U bent hier

Zeeheldenbuurt groeit op met meester Ben

EDE - Zeven woonbuurten vormen samen de wijk Ede - West. Maar de onderlinge verschillen zijn groot. De Gelderlander ontdekt dit centrale deel van Ede in zeven stappen. Vandaag de zesde aflevering: De Zeeheldenbuurt.


Leerkracht Ben Legeer voor zijn Kernhemschool. 'Het leuke is dat iedereen elkaar kent en binnen de school zie je rangen en standen wegvallen.' Foto: Cord Otting

Ben Legeer is zo’n meester die je kunt uittekenen in de lokalen van zijn school. De Edenaar is bezig aan zijn 35ste schooljaar op de Kernhemschool in de Edese Zeeheldenbuurt. Regelmatig heeft Legeer (58) kroost in de klas van oud-leerlingen. „Aan het kind kan ik vaak zien wie de ouders zijn.“ Hij beschouwt het als compliment dat de families op zijn school terugkomen.

Want ‘zijn’ school is het wel een beetje. Hij begon er als achttienjarige, net afgestudeerd. En ging nooit meer weg. Tien jaar was hij directeur, maar Legeer verkoos het lesgeven uiteindelijk boven het papierwerk.

De openbare Kernhemschool is met zo’n 120 leerlingen niet groot. De school staat midden in de wat statige, afstandelijke Zeeheldenbuurt. Maar een deel van de leerlingen komt uit de Indische Buurt, een totaal andere wijk aan de overzijde van de Molenstraat. Zo is het altijd geweest.

Er loopt daarom van alles rond aan de De Ruijterstraat. Kinderen van rijke ouders net zo goed als telgen uit minder bedeelde families. „Het leuke is dat iedereen elkaar kent“, vindt Legeer. „En binnen de school zie je rangen en standen wegvallen.“

De school profiteert de laatste jaren van de verjongingskuur die de Zeeheldenbuurt doormaakt. Jonge gezinnen nemen de plaats in van ouderen.

De wijk staat bekend als rustig, saai zelfs. Maar hoewel er zelden iets vervelends gebeurt, valt dat volgens Legeer best mee. „Kijk maar naar de hangplek naast het schoolgebouw.“

Legeer stond voor alle basisschoolgroepen, maar kiest de laatste jaren voor groep acht. Hij vindt een uitdaging in de omgang met prepubers, die je ‘tamelijk volwassen’ kunt behandelen. De groep heeft in een bovenlokaal een eigendomein. De laatste weken speelt in de Kernhemschool de voorbereiding voor de door Legeer zelf geschreven afscheidsmusical Opstand in Sprookjesland een belangrijke rol in de lessen.

Legeer heeft mogelijk nog drie jaar te gaan. Maar van ophouden wil hij niet weten. „Ik blijf nog jaren. Als ik kan blijven tot mijn 65ste, doe ik dat.“

Bron: De Gelderlander

Wat niet gegeven wordt, gaat verloren.
Hasari Pal

Nieuwsbrief ontvangen?