Inloggen geregistreerde gebruikers

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers online.

U bent hier

Klaphekbuurt is de zelfbewuste joker onder de Edese wijken

Zeven woonbuurten vormen samen de wijk Ede - West. Maar de onderlinge verschillen zijn groot. De Gelderlander ontdekt dit centrale deel van Ede in zeven stappen. Vandaag de vijfde aflevering: Klaphek.


Bestuursleden Nelly Baas ( links) en Ad van Smaalen van de buurtvereniging Klaphek bij de Klaphekvijver. Foto: Cord Otting

Waren het de militairen, vanaf het begin ruim aanwezig in de toen relatief dure rijtjeswoningen in de Klaphek? Of waren de bewoners zich er onwillekeurig van bewust dat ze in Ede eigenlijk nergens bij hoorden?

Feit is dat de buurtvereniging Klaphek komend jaar dertig wordt. Daarmee is het niet de oudste buurtclub van Ede, maar wel een opvallend verschijnsel. Want waar de gemeente Ede zich grote moeite getroost om in de stad buurten te mobiliseren, is dat in Klaphek al jarenlang heel gewoon.

De vereniging is geen feestclub, benadrukt het bestuur. Het gaat voorzitter Ad van Smaalen en zijn club erom de belangen te behartigen van de buurt. Zo praat de vereniging richting gemeente mee over het verkeersgeluid op de Kastelenlaan de verkeersonveilige spoorwegovergang aan de Hakselseweg en is er ook regelmatig contact met Woonstede.

De plaatselijke bobo’s doen er goed aan te luisteren, benadrukt bestuurslid Hetty Baas. „We hebben 540 leden, dat is 80 procent van het totaal aantal adressen in de buurt.“

De buurt is een allegaartje van bewoners, stelt Van Smaalen. Veel van de huurhuizen zijn in de loop der jaren verkocht. Kleine paleisjes staan naast woningen in nagenoeg originele staat.

In de visie van de gemeente Ede valt de wijk onder Ede-West. Maar zo voelt het niet, vindt Van Smaalen. „We hoorden ooit bij Veldhuizen. Ik zie onze buurt meer als een joker die desgewenst wordt ingezet om een spel compleet te maken.“

Het bestuur van de buurtvereniging Klaphek in Ede houdt zich momenteel vooral bezig met de lopende opknapbeurt van de wijk. Zo is de vijver onlangs uitgebaggerd. De vereniging voelt voor het plan van het gemeentebestuur om het park rondom het water toegankelijker te maken. Verder krijgen de overgebleven huurhuizen een lik verf, en in de voetbalkooi aan de Sint Hubertus komt kunstgras.

Door LEON VAN WIJNGAARDEN

 

Bron: de Gelderlander

 

 

Wie wil, zoekt een mogelijkheid. Wie niet wil, zoekt een reden.
Russisch Spreekwoord

Nieuwsbrief ontvangen?