Inloggen geregistreerde gebruikers

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers online.

U bent hier

Beatrixpark nog altijd een beetje kuuroord

DE - Zeven woonbuurten vormen samen de wijk Ede - West. Maar de onderlinge verschillen zijn groot. De Gelderlander ontdekt Ede - West in zeven stappen. Vandaag de vierde aflevering: het Beatrixpark.


Klaas Veldman en kosteres Matty Roseboom voor de Beatrixkerk in het Beatrixpark. Foto: Henk van Holland/De Gelderlander

Het is altijd weer bijzonder als de deuren van de Beatrixkerk in Ede 's zondags na de morgendienst openzwaaien. Het kerkvolk kijkt recht de kaarsrechte Beatrixlaan in, een plaatje van bijna panoramische allure.

De Beatrixbuurt, tussen Kippenlijn en Verlengde Maanderweg, is de status van kuuroord nooit helemaal kwijtgeraakt. In de lommerijke lanen van het vroegere Maanderzand komt een mens tot rust.

De wijk stamt uit de jaren vijftig, maar parkeerproblemen zijn er nauwelijks. Dat heeft ook te maken met de opzet; een groot deel van de woningen heeft een garage.

De Beatrixkerk is letterlijk het middelpunt van de wijk. Het gebouw stond er ook als eerste, weet buurtbewoner Klaas Veldman.

De eerste jaren stond het pontificaal in de zandgronden.

In een bijruimte van de kerk toont kosteres Matty Roseboom een oude luchtfoto. Heel goed is te zien hoe er is nagedacht over de opzet van de wijk. De straten kennen een tulpstructuur, merkt Veldman op. „Je ziet ze twee keer uiteen lopen: een keer bij de vijvers, daarna nog eens bij de kerk.“

Veldman woont ruim dertig jaar in de wijk. Hij is actief gemeentelid in de Beatrixkerk, op een steenworp afstand van zijn woning. Roseboom is er alweer 21 jaar kosteres in de gereformeerde kerk.

De gemeente bestaat uit zo'n vierhonderd gezinnen uit heel Ede-West. Oorspronkelijk kwamen er vooral wijkbewoners, eind jaren tachtig was er de fusie met de Proosdijkerk op de hoek Proosdijerveldweg-Veenderweg, waarna de nieuwe gemeente de Beatrixkerk koos als thuisbasis.

De verschillen tussen de buurten waren in het begin terug te zien in de nieuwe gemeente, zegt Roseboom. Zelf woonde ze jarenlang aan de Prins Bernhardlaan in de dienstwoning van pabo Felua, het huidige Marnix College.

„De gemeenteleden van de twee wijken waren anders van karakter“, herinnert het duo zich. Dat bleek toentertijd duidelijk, maar de integratie is goed verlopen.

LEON VAN WIJNGAARDEN

Bron: De Gelderlander

Het geheim van geduld is: iets anders doen terwijl je aan het wachten bent
Onbekend