Inloggen geregistreerde gebruikers

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers online.

U bent hier

Expositie schilder en graficus Ferenc Gögös in Huis Kernhem

Ferenc GögösVan 21 april tot en met 6 mei 2007 exposeert schilder en graficus Ferenc Gögös in Huis Kernhem.

Ferenc Gögös, geboren op 5 december 1936 in Budapest in Hongarije, woont sinds 1957 in Nederland. Hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem en won daar de academieprijs in 1963. Hij is schilder en graficus en sinds 1965 docent aan de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem. Hij woont en werkt in Huissen.

Ferenc Gögös zegt over zijn werk: "De bron van mijn beeldende oorsprong ligt in mijn verleden. Indrukken en ervaringen vormen een onuitputtelijke bron voor het heden. De invloeden van mijn vaderland, de rijkdom van de folklore heeft invloed gehad op mijn beeldende ontwikkeling. Mijn identiteit, mijn wortels liggen in mijn geboorteland".

Zijn beeldende activiteiten ziet hij als een reis terug naar de bron. Hij noemt zichzelf een reiziger en het beeld is zijn voertuig. Opvallend in het werk van Ferenc Gögös is het gebruik van ‘ taal en teken'. Taal en teken vormen noodzakelijke communicatiemiddelen om je kenbaar te kunnen maken, om vorm te kunnen geven aan je gevoel. Na zijn aankomst in Nederland werd hij zich bewust van zijn isolement en van zijn vreemdeling zijn. Zijn eerste communicatiepogingen verliepen via eenvoudige tekeningen, pictogrammen. Nederlandse begrippen, betekenissen werden met blokletters eronder geschreven. Vanaf dat moment ontwikkelde hij grote interesse voor tekens en symbolen, maar vooral voor de communicatieve waarden daarvan.

Werk van Ferenc Gögös bevindt zich in musea in verschillende landen: België, Japan, Duitsland, USA, Hongarije en Australië. In Nederland in de volgende musea: Stedelijk museum Amsterdam, Gemeentemuseum Arnhem, Commanderij van Sint Jan in Haarlem.

De expositie is geopend op zaterdag van 15.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Rozen vallen, maar doornen blijven
Nederlands Spreekwoord