door Jan de Boer
Van tevoren was al wel bekend dat de achtkant, de houten constructie van de molenromp, slecht was. Niet dat de toestand zo slecht was, dat die helemaal vernieuwd moest worden. ,,Bij het opstellen van het restauratieplan is er niet op gerekend dat de achtkant helemaal vernieuwd moest worden. Na de opname zijn er zes jaren over heen gegaan en is de achtkant helemaal verloren gegaan. Het kan niet anders dan de achtkant helemaal te vernieuwen. Wij zijn blij dat de gemeente Ede 45.000 euro extra beschikbaar heeft gesteld”, stelt Graauw.
Metselaars
Er wordt momenteel hard gewerkt aan de Molenstraat. De steigers zijn goed vanaf de openbare weg af te zien. De metselaars zijn bezig met de stenen romp, die 4.75 meter hoger wordt dan die van de oorspronkelijke Concordiamolen. De verhoging van de molen heeft met de windvang te maken. ,,De stenen constructie van de molen wordt daardoor bijna dertien meter,” vertelt Graauw.
Door de verhoging krijgt de Concordiamolen een veel prominentere plek in Ede-Centrum. In combinatie met delen van de Van de Craats fabriek, die behouden worden, wordt het een schitterend geheel, zo verwacht Henk Graauw. De Concordiamolen komt weer in volle glorie terug aan de Molenstraat. ,,Wordt het ook een mooiere molen? Nee, die blijft hetzelfde.”
De restauratie verloopt volgens schema. In de maand april 2008 moet de restauratie klaar zijn. Het bestek geeft een restauratietijd van vijftien maanden aan. ,,Dat redden we wel”, denkt Graauw. Werkzaamheden worden bij de molen zelf als ook in de werkplaats van de molenmaker, de firma Endendijk in Terschuur, uitgevoerd. ,,Bij de molen ligt een mecanodoos, een bouwpakket, die je niet voor mogelijk houdt.”
Aan het einde van 2007 zal goed te zien zijn, hoe de glorie van de Concordiamolen in het 'echie' zal worden. Ook zal de molen dan wieken dragen. Die moeten volgens Graauw nog besteld worden. Molenmaker Vaags uit Harderwijk is de wiekenspecialist. Dat werk heeft de firma Endendijk uitbesteed. In Harderwijk heeft men bij de molen 'De Hoop' gemerkt dat niet iedereen wieken kan maken. De klap? Eén gebroken wiek.
Er zijn overigens ook meevallers bij de restauratie van de Concordiamolen. Vooraf werd gedacht dat van de stenen onderbouw van de molen niets meer bruikbaar zou zijn. ,,Grote delen blijken in de praktijk wel te gebruiken.” Een andere meevaller zijn de steenspillen, de verticale as in de molen die de molensteen moet aandrijven. ,,Van de Craats had ze weggegeven aan buren. Alle twee zijn teruggebracht.”
EDE - De restauratie van de Concordiamolen aan de Molenstraat heeft een forse tegenvaller te verwerken gekregen. De houten achtkant van de molen moet helemaal vervangen worden. Volgens Henk Graauw, bestuurslid van de Stichting Vrienden van de Gelderse Molen, een tegenvaller van 45.000 euro. ,,Daar was geen rekening mee gehouden”, aldus de Edenaar, die overigens in de toekomst geen andere tegenvallers meer verwacht.
Bron: www.edestad.nl
- Login om te reageren