Inloggen geregistreerde gebruikers

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers online.

U bent hier

Energietransitie: naar een aardgasvrije buurt

In Ede willen we vóór 2050 afgesloten zijn van het aardgasnet. Dat gaat niet ineens, maar gebeurt in de loop van vele jaren, wijk voor wijk. Uiteraard krijg je dat lang van tevoren te horen. Het project vraagt bewoners mee te denken over hoe we zonder gas eten koken, onze huizen verwarmen en warm douchen. De energietransitie is een ingewikkelde opgave waar de gemeente mee aan de slag wil in de Zeeheldenbuurt. Hier is nog geen uitkomst bekend; dat ligt ook aan de keuze van de bewoners. Op basis van de meedenksessies met bewoners is in het voorjaar van 2021 een startnotitie opgesteld met uitgangspunten ook is een technisch rapport opgesteld waarin enkele alternatieven voor aardgas zijn doorgerekend (zie onderaan deze pagina).

Subsidie

De Zeeheldenbuurt is door de gemeente aangemeld voor de derde ronde van de proeftuin Aardgasvrije Wijken. Dit is een subsidieregeling die aangevraagd kan worden voor het verduurzamen van woningen. Als Ede wordt gekozen als proeftuingemeente komt het in aanmerking voor een financiële bijdrage vanuit het Rijk om bestaande woningen en gebouwen via een wijkgerichte aanpak aardgasvrij of aardgasvrij-klaar te maken. Daarnaast zijn er subsidiemogelijkheden bij het rijk, onder andere voor warmtepompen. 

Warmtenet

In Ede ligt in sommige wijken zo’n netwerk van warmwaterbuizen om huizen te verwarmen. Dit warme water kan bijvoorbeeld van fabrieken (opgewarmd koelwater), uit de diepe ondergrond of uit biomassa. In Ede is restwarmte echter nog niet voorhanden en warmte uit de diepe grond nog niet haalbaar. Er is veel discussie of Biomassa, de huidige brandstof, wel duurzaam is, omdat het verbranden van biomassa ook veel CO2 uitstoot. Bewoners van een deel van onze buurt ervaren daarnaast overlast van de Biomassa centrale aan de Knuttelweg. Voor meer informatie kijk ook op https://warmtebedrijfede.nl.

In de Benedenbuurt in Wageningen zijn bewoners zelf bezig met de aanleg van een warmtenet. https://www.hierverwarmt.nl/samen-met-je-buurt-aan-slag-benedenbuurt-in-wageningen

Is je huis slecht geïsoleerd?

Dan is het slim om te beginnen met isoleren. Isolatie loont altijd, hoe je je woning ook gaat verwarmen. Voor sommige oplossingen, zoals een warmtepomp, is uitstekende isolatie zelfs een voorwaarde.

Is je huis redelijk geïsoleerd?

Combineer dan alvast je HR cv-ketel met een hybride warmtepomp. Je woont niet helemaal zonder aardgas, maar je bespaart al behoorlijk op je gasrekening. Hiervoor kun je ook een flinke subsidie krijgen.

Is je huis goed tot zeer goed geïsoleerd, of laat je zelf een huis bouwen?

Dan kun je je huis verwarmen met een warmtepomp.

Die haalt warmte uit de grond, de lucht of water en warmt dit efficiënt op via een soort omgekeerd koelkastprincipe. Een warmtepomp gebruikt wel stroom, maar veel minder dan wanneer je elektrische kacheltjes zou gebruiken. Belangrijk bij het gebruik van een warmtepomp is je warmteafgiftesysteem, je moet een woning hebben met een lage temperatuurafgiftesysteem zoals bijvoorbeeld vloerverwarming. Je kunt een eigen warmtepomp nemen, maar je kunt er ook een delen met je buren. Zie bijvoorbeeld https://www.warmtepomp-info.nl/

Groen gas
Misschien wordt het aardgasnet in sommige wijken geschikt gemaakt voor biogas/groen gas. Dit is met kleine aanpassingen geschikt voor gewone cv-ketels en gasfornuizen. Groen gas is echter maar beperkt beschikbaar.

Douchen zonder aardgas
Ook voor warm water moet een andere oplossing komen als we op den duur van het gas af gaan. Een goede optie is een zonneboiler. De zon verwarmt het water, dat wordt opgeslagen in een geïsoleerd vat. Er zijn interessante subsidies voor de aanschaf van een zonneboiler. Andere mogelijkheden zijn een elektrische doorstromer (soort elektrische geiser) of een elektrische boiler. Deze apparaten zijn ook goed te combineren met een zonneboiler.

Nog veel meer informatie over aardgasvrij wonen vind je op https://www.hierverwarmt.nl/

It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that things are difficult
Seneca